Na nedeľnom móle politiky defiluje hlúposť
23 | 01 | 2022 I Ivan Brožík

Jar prišla predčasne. Dnes to kvitlo jedna radosť. Až som si spomenul na génia novinárskeho a literárneho trpkého humoru Marka Twaina: „Keby hlúposť kvitla, svet by bol kvitnúca záhrada.“ Dodám, že ten náš slovenský by bol excelentnou botanickou záhradou.

Ide o figúrky dvoch poslancov. Pána Juraja Krúpu a pani Veroniky Remišovej. Kam sa na nich hrabe legendárny víkendový rozhlasový Ma-ra-tón z Košíc?

OľaNO každým ich vyjadrením ostentatívne a neustále dokazuje, aké "mimoriadne" nároky malo na intelektuálny potenciál svojich budúcich zástupcov v parlamente, keď tie mená dávalo na kandidátnu listinu. Obaja z vyššie spomenutých síce vedia, čo je hlúposť, dá sa to vydedukovať z ich vyjadrení, ale ak ide o hlúposť špeciálne u nich, vždy je na vine niekto iný. Pripomeňme im teda Euripida - „Hlupák považuje slovo múdreho vždy za hlúposť.“ Až tragikomicky v tejto pripomienke vyznieva, že Euripides bol starogrécky dramatik, klasik tragédie.

Keď otvoria ústa, je to na plač alebo smiech, nič medzitým

Spomínam si na jeden článok v istom bulváre. Pýtal sa nádejného mladého politika, koľko členských štátov má Európska únia. Odpoveď, ktorú pozná každý žiak základnej školy on nepoznal. Ktovie, či to už dnes vie? Ale - dotiahol to až do čela parlamentu a dnes poúča už aj Putina. O jeho múdrostiach v téme domáca politika radšej pomlčať. Niet div, súputník Veroniky. Aj tá pozná umenie OĽaNO priam ako na magnet pritiahnuť v bežnej politike nepoužiteľný genetický materiál.

Na mólach je to bežné

Tam stačí byť za pekného či peknú, tu ukázať bradavku, tam bradavicu, už boli aj také módne podujatia, že chlapi defilovali nahí, iba s dámskymi kabelkami v rukách. A to isté máme v politických diskusiách. Aj s tou nahou hlúposťou. Na obhajobu týchto "diskutérov" však treba aj dodať, že moderátori sa im neraz mentálne z nejakého neznámeho dôvodu snažia hlúposťou vyrovnať a to je potom skutočný festival kvitnúcej blbosti. Taký Krúpa napríklad ako "politik" nemá problém na argument odvetiť tým, že ide o hlúposť. Hlupákovi všetko hlúpe. Taká Remišová nemá problém šermovať s výrazmi a s číslami, na ktoré si málokedy trúfajú uznávaní politici a odborníci z branže. Výsledok je ubíjajúci. Deprimujúci.

Urážajú nás štvrtou cenovou

Ešte donedávna bývalo zvykom, že v dôležitých politických diskusiách sa rozprávali elitní politici. Tým myslím ich stranícke postavenie, nie mozgový potenciál. Bolo to aspoň akože. Sulík, Matovič, Fico, Pellegrini, Kollár. Čo sa nám tam prezentuje dnes? Tá štvrtá cenová, kvázi politici, ale v sutočnosti iba bezvýznamní hlúpi straníci, hlasovacie stroje v parlamente. Argumentom je, že ten nechce s tým a ten zas s tamtým. Lenže my, diváci, nechceme týchto tupcov. A ani ako voliči s nimi nechceme. Tak čo tam hľadajú?

Ak je toto obraz kvality, tak potom žijeme v "sekáči"

Nechcem si ani len pripustiť, že to drístanie, klamanie, podvádzanie, fabulovanie, trieskanie čímsi, čo sa vydáva za fakty, je kultivovaný prejav politika. Teda, že ním má byť. Ako občan a volič mám ešte aké také nároky. Inak si namiesto politických diskusií nabudúce radšej skočím do šenku, vypočujem si tam chlapov a dám si pivo. Toto, čo bolo predvedené v nedeľu, bol trápny propagandisticko demagogický gýč. Použitý tovar zo second-handu. Samovražda slušnej a korektnej politiky v priamom prenose.

Nehnevajte sa, neprosím, nemusím. Nemyslite si, že občania musia byť nevyhnutne takí sprostí, ako ste vy. A tak drzí a tak nekonečne zlí.

Hubosráč, neobyčajný klamár, dement, klamár. Kto takto vyfasoval?
"A tak to je hádam so všetkými jeho predvolebnými sľubmi." Píše na sociálnej sieti Anna Belousovová. "Ústredné krédo tohto obyčajného politika by mohlo byť: SĽUBY SA SĽUBUJÚ, BLÁZNI SA RADUJÚ." Dopĺňa Anna Belousovová. Teraz asi čakáte text, ale... Čítať ďalej
23 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

__________________

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.