Galéria osobností na moste? Áno. V tomto slovenskom meste
23 | 01 | 2022 I Eka Balaskova

Tridsaťosemročný Erik žije v Košiciach. Počas pandémie sa rozhodol skrášliť mest, ktorý vedie na sídlisko Dargovských hrdinov. 

Na jeho pilieroch nájdete mnohé známe tváre vytvorené pomocou sprejov.

Prečo vlastne?

Autor pre Nový čas hovorí, že takto chcel napríklad vyjadriť úctu legendám. V lete na moste pribudol Milan Lasica, ktorý zomrel vo veku 81 rokov a prednedávnom dokončil portét Mekyho Žbirku († 69). 

Práve humorista, dramatik a herec Milan Lasica ho spája so spomienkami na rozprávky, relácie a filmy z detstva. “Nechcel som ho vyobraziť len ako šedý portrét, aby to nebolo nič vážne. Chcel som, aby to bolo aj komické, niečo, čo by aj on bral s dávkou nadsázky a širokým úsmevom na tvári, aby to bolo komické, keďže sám bol komikom. Myslím si, že by aj on chcel, aby si ho takto vtipne ľudia pamätali,” povedal práve o tomto umelcovi.

"Bol neodmysliteľnou legendou slovenského popu." Vysvetľuje Erik to, že miesto v jeho galérii si zaslúžil aj Meky Žbirka: "Dokonca si pamätám, ako som sa ešte ako žiak na hudobnej výchove učil jeho piesne a texty. Aj keď dnes počúvam hlavne hip-hop a funky hudbu, jeho piesne sa mi vždy páčili, sú proste ikonické. Veľmi si vážim jeho prínos." Pod jeho portrétom je aj časť textu jednej z najznámejších piesní, ktoré Meky naspieval s Marikou.

Slovenská Vanga predpovedá
Okrem spevu píše kuchárske knihy a v občianskom preukaze má titul MUDr. Popri tom sa venuje aj astrológii a v minulosti jej hviezdy niekoľkokrát prezradili, kde je pravda. Veštecké začiatky Astrológia a numerológia ju vždy fascinovala a prvé... Čítať ďalej
22 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Jeho street-art umenie

Graffiti a street-artu sa venuje od svojej puberty. Práve vďaka jeho talentu začína pod košickým mostom vznikať galéria slovenských osobností. Mali by to byť celé síce vtipné, no úctivé obrazy slovenských umelcov.

Má rešpekt

"Sprejeri" (writeri, z anglického "write" - písať; pozn. red.) majú v Košiciach svoju komunitu. Erik verí, že jeho diela vydržia desiatky rokov bez poškodenia: "Medzi domácimi sprejermi mám svoje meno a vzájomne sa rešpektujeme." Navyše jeho street-artové diela sa páčia drvivej väčšine ľudí a nepoškodia ich ani počasie, či poveternostné podmienky.

Anjelske krídla

Aj tie nájdete na tomto mieste. "Môžete sa pri nich odfotiť a mať pocit nebeskej bytosti," smeje sa Erik.

Bezpečnostný analytik Šándor: Slovensku HROZÍ konflikt s Ruskom
Názor Andora Šándora (Pravda) Bezpečnostný analytik a bývalý náčelník českej Vojenskej spravodajskej služby Andor Šándor sa vyjadril k správe New York Times o výcviku Ukrajincov na Slovensku. Podotkol, že by sme tak vstúpili do konfliktu. Debatu... Čítať ďalej
20 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.