Primitivizmus ako štátna ideológia
21 | 01 | 2022 I Ivan Brožík

Už to prekračuje všetky predstaviteľné medze. Primitivizmus sa z prostredia slovenskej koaličnej moci šíri rýchlejšie a nebezpečnejšie ako Omikron a všetci jeho predchodcovia.Tuposť a sebastredná idiócia je už takmer neodpustiteľným doplnkom, práve tak, ako červené topánočky na obstarožnom zväzáčikovi, dlhoročnej hviezde - stálici súčasnej Smotánky.

"Minuli sa mi komentáre k slovenskej politike. Zahltil sa vstup. Taký príval primitivizmu, blbosti, neschopnosti, nezodpovednosti, bezcharakternosti a mocibažnosti je proste nespracovateľný." Nechal sa svojho času niekde počuť Peter Breiner. Nie, že by som nejak obdivoval jeho občianske postoje, podľa mňa skôr pózy. Ale tento citát je naozaj dobrý. Filozofia "čím väčšie hovado, tým väčši priestor na publicitu" ničí Slovensko ako rakovina. Žiaľ, uplatňuje ju aj mediálne prostredie takzvaného "Havného prúdu". Teda, nie aj, ale najmä. A tak sme si tie najvyberanejšie kusy napchali až do vrcholovej politiky. V súčasnosti vrcholového, ak nie až olympijského primitivizmu.

Ach, kde sú staré dobré časy hlupákov?

A dokonca možno ani nie hlupákov. Iba takých tých zemitejších, ľudovejších v pravom zmysle. Nie populistov, tváriacich sa ako doktorandi z Harwardu. Nie idiotov, napchatých do šik oblečkov s doplnkami à la mode. S kúpenými titulmi a predstieraným vzdelaním. Kde je Janko (Kelňa) Ľupták, blahej pamäti, kde je Jano Slota so svojimi tankami, kde sú iné postavičky ešte nie až tak dávnej minulosti? A to už nehovorím o takých vzdelanostných "Sokratoch", ako bola profesorka Tóthová, profesor Húska v práve a v ekonomike, či na šklostve pán profesor Pišút. Mávali sme aj moc ľudovej múdrosti, aj moc vzdelanosti, teraz máme iba moc primitivizmu.

Idioti v politike

Nejdem recenzovať dielo staršieho dáta spisovateľa Jozefa Banáša. Ale z textov, ktoré sprevádzajú jeho ponuku na knižnom trhu vyberiem nasledovnú, dajme tomu, úvahu: "Idiot je podľa predstáv väčšiny ľudí človek s mentálnou retardáciou najvyššieho stupňa, hraničiacou s imbecilitou. Idio však v starej gréčtine značí prvú časť zložených slov s významom odlišný, zvláštny. Idióm je zvláštny, svojrázny gramatický zvrat a pojmom idiot sa označuje zvláštna, odlišná osoba. Idiot bol v starom Grécku zvláštny človek, ktorý sa odlišoval od väčšiny svojou oddanosťou cnostiam a morálke. Preto šiel do politiky. V časoch Perikla človek bez morálky politikom byť nemohol. A ak sa ukázalo, že predsa len bol nemorálny, stihol ho trest vyhnanstva, neraz aj smrti." Dnes by som sa za idiota mal považovať v tomto zmysle aj ja. Teda, za človeka oddaného cnostiam a morálke,. Hoci nie zas fanaticky. Iba tak, znesiteľne, aj pre okolie. A ak by platilo to, čo za čias spomínaného Perikla - v slovenskej politike by nastalo ľudoprázdno.

Vražedný koktail

Vezmite jedného primitíva, mierne egocentrického, s prvkami psychopatizmu, za to nezaťaženého čímsi ako morálkou alebo etikou, urobte z toho mix a strčte to do politiky. A máte to, čo máme všetci dnes. Ak ten zjav disponuje aj nadpriemernými finančnými zdrojmi, stáva sa alfasamcom ostatných primitívov v politike vo svojom okolí. Príklad nájdete v jednom známom slovenskom obyčajnom hnutí. Tam je tých zjavov, priam úkazov! To sa ani za normálnych okolností nemôže v takej koncentrácii narodiť, to sa môže iba prisniť, alebo to môže nastať ako jav, úkaz. Romana, Jožo, Anna, bolo by treba vymenovať aspoň šestinu mien v kalendári. A nad tým všetkým sám "božský" Igi.

Avšak nielen výkvet okolo diktátora

Rovnakú, ak nie ešte väčšiu znôšku primitivizmu vysiela zo Slovenska, poťažmo zo slovenskej časti Bruselu aj liberálna končatina koaličnej moci tohoto volebného obdobia. Posúďte sami - Licia Ďuriš Nicholsonová. Takto si ventiluje svoju fóbiu z cirkvi. Rozmýšľam, obrázok koho zo spomínaných si na rozkrok raz vycapím ja... Teda, až by som vstúpil do politiky primitivizmu. Alebo ho zavesiť radšej dozadu?

Reprofoto FB | Lucia Ďuriš Nicholsonová

Saková tvrdo: Maďari aj Poliaci zabezpečujú reálnu sociálnu pomoc a NAŠA vláda spí!
Naši severní, aj južní susedia urobili niekoľko takých opatrení, ktoré by zmiernili dopady zdražovania na život bežných občanov. Naša vláda s tým vyčkáva. A kritizuje ju za to aj Denisa Saková, nezaradená poslankyňa (Hlas-SD). Dva roky... Čítať ďalej
20 | 01 | 2022 | Eka Balašková

__________________

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.