B. Kollár: Ťaháme ľudí za nos. Sľub o referende o predčasných voľbách koaliční partneri nesplnili
20 | 01 | 2022 I Ivan Mihale

Predseda parlamentu Boris Kollár hovorí, že sa nečuduje nízkej dôveryhodnosti, ktorú má vláda medzi ľuďmi. Dôvodom je podľa neho aj neplnenie sľubov koaličných partnerov. Napríklad toho o dôležitosti prijatia referenda o skrátení volebného obdobia.

Niektorí koaliční partneri majú asi krátku pamäť. Ešte pred polrokom všetci unisono tvrdili, že referendum ako najvyššia forma demokracie by malo byť prijaté, pretože ľudia by mali mať možnosť a právo vyjadriť sa k práci politikov, ktorých si zvolili za svojich zástupcov. Referendum podporovali, bili sa zaň do pŕs ako praví demokrati. Dnes väčšina z nich úplne zmenila rétoriku a referendum je pre nich zrazu nepotrebná, nedôležitá vec. V koalícii jediným zástancom prijatia referenda zostalo hnutie Sme rodina.

Sme rodina stojí za slovom

Predseda parlamentu to okomentoval spôsobom sebe vlastným – vraj sa vôbec nečuduje, že vláda má takú nízku dôveryhodnosť, keď nedrží slovo.

„Vôbec ma to neprekvapuje. Jednoducho nemôžete jeden deň hovoriť ľuďom niečo a o pár týždňov niečo úplne iné. Ľudia totiž takú krátku pamäť ako politici nemajú. Bez chvastania a preháňania môžem povedať, že v koalícii ohľadom referenda drží slovo, ktoré sme dali ľuďom, len hnutie Sme rodina. V podstate suplujeme sľub všetkých ostatných koaličných partnerov,“ povedal Boris Kollár.

https://www.hlavnydennik.sk/2022/01/20/ked-vojna-tak-s-prekvapenim-video

Sulík zavádzal

V otázke referenda sme naozaj svedkami obracania kabátov par excellence. Napríklad taký Pellegrini pred polrokom referendum vôbec nepodporoval, postupne otočil a dnes je z neho najväčší bojovník za referendum. Naopak, Sulík sa ešte v septembri minulého roka vyjadril takto: „Máme to v programe. Sme za referendum. Je to dôležitý nástroj, ako vyjadriť vôľu ľudu“. Matovič sa zas po júlovom verdikte Ústavného súdu o protiústavnosti otázky o referende nechal počuť, že je to pľuvanec do očí 600 tisícom ľudí, ktorí sa za referendum podpísali. Pred Vianocami však na koaličnej rade už všetci uvedení boli proti referendu. Odôvodňovali to rôzne v snahe zachovať si svoju tvár pred ľuďmi, každopádne veľké slová o referende z minulého roka sú preč.

Pritom referendum podporuje aj prezidentka. Po tom, čo minulý rok Ústavný súd vyhlásil otázku referenda o skrátení volebného obdobia za protiústavnú, prezidentka povedala, že by referendum vyhlásila, ak by národná rada schválila zmenu Ústavy. Následne vyzvala politikov, aby tak urobili, pretože aj podľa nej by ľudia možnosť vyjadriť sa v referende mali mať.

Ficove spôsoby mu nevoňajú

V súčasnosti sme teda svedkami absurdít (takých typických pre našu politickú scénu), kedy pôvodní podporovatelia sú proti a hlavným nositeľom myšlienky referenda je R. Fico, ktorý len v nedávnej minulosti protesty občanov proti jeho vláde nazýval neospravedlniteľným prevratom a pučom. A dnes volá po referende ako po najdemokratickejšom nástroji v spoločnosti...

Podľa Kollára na nejednotnosť koaličných politikov, pre ktorých slovo nič neznamená, tak ako vždy najviac doplatia ľudia.

„Treba si uvedomiť, že tu nejde o to, či mám rád alebo nemám rád Fica, Sulíka alebo Matoviča, ale o to, či ľudia budú mať právo vyjadriť sa k skráteniu volebného obdobia, alebo nie. Ľudia nám vyzberaním státisícov podpisov dali najavo, že túto možnosť chcú mať. Naša koalícia im to najskôr sľubovala a potom väčšina z partnerov zmenila názor. Myslím, že nám to ľudia jedného dňa pekne zrátajú,“ povedal na záver predseda parlamentu.

Minister obrany J. Naď vytiahol dôkaz proti vláde Roberta Fica! Čo na to občania?
Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) zverejnil na sociálnej sieti list svojho predchodcu, Petra Gajdoša, ktorý bol ministrom obrany za SNS. Jaroslav Naď hovorí o dôkaze, ktorý je o tom, kto chcel dohodu s USA a rokoval o nej. "Mimochodom, takýchto... Čítať ďalej
18 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová