Rusko rozhorčene reaguje na obvinenia USA z možných sabotáží
17 | 01 | 2022 I Ingrid Vrabcová

Podľa vlády USA Moskva plánuje pod „falošnou  zámienkou" zaútočiť na svojich vlastných spojencov na Ukrajine. Kremeľ požaduje dôkazy o obvineniach, informuje Der Tagesspiegel.

„Falošná zámienka“

Rusko rozhorčene reagovalo na obvinenia USA, že Moskva pripravuje zámienku pre inváziu na Ukrajinu. Americká strana šíri správy bez akéhokoľvek základu s cieľom vyvolať senzáciou, uviedlo ruské veľvyslanectvo vo Washingtone a dodalo: „Ako zvyčajne, nepredložili žiadne dôkazy."

Ruské veľvyslanectvo vyzvalo americkú stranu, aby zastavila „informačný tlak" a prešla k vecnej práci. „Rusko je proti vojne. Sme za diplomatické riešenie všetkých medzinárodných problémov." Vyhlásenia amerických strán boli „nepodložené" a ničím nepotvrdené, povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Predstaviteľ americkej vlády predtým uviedol, že existujú informácie, „ktoré naznačujú, že Rusko už vytvorilo skupinu agentov na uskutočnenie operácie na východe Ukrajiny".

Je NATO pripravené na otvorený dialóg s Ruskom?
Podľa šéfa slovenskej diplomacie Ivana Korčoka sú členské krajiny Severoatlantickej aliancie (NATO) pripravené na otvorený dialóg s Ruskom. Ten ale musí sprevádzať deeskalácia vojenských aktivít pri hraniciach s Ukrajinou, informuje pravda.sk.... Čítať ďalej
08 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Rusko si vraj pripravuje pôdu na využitie zámienky

Ruskí agenti sú „vycvičení v domácom boji a v používaní výbušnín na sabotážne akcie proti vlastným zástupným silám Ruska", uviedol predstaviteľ americkej vlády. „Rusko si pripravuje pôdu na to, aby malo možnosť vymyslieť si zámienku na inváziu, a to aj prostredníctvom sabotáží a informačných operácií."

Ruské sily plánujú začať tieto aktivity niekoľko týždňov pred vojenským vpádom, ktorý by sa mohol začať „medzi polovicou januára a polovicou februára", dodal vládny predstaviteľ. Cieľom podľa neho je obviniť Ukrajinu z „prípravy bezprostredného útoku na ruské sily na východe Ukrajiny".

Blinken a Baerbocková varujú Rusko pred intervenciou na Ukrajine (VIDEO)
Annalena Baerbocková sa počas svojej prvej cesty do USA vo funkcii nemeckej ministerky zahraničných vecí stretla vo Washingtone so svojím rezortným kolegom Antony Blinkenom. Obaja zdôraznili úzku spoluprácu medzi oboma krajinami a zhodli sa aj v... Čítať ďalej
07 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Biely dom: Ruskí agenti „vyrábajú provokácie"

Informácie naznačovali, že ruskí agenti začnú „vyrábať provokácie" v štátnych a sociálnych médiách s cieľom ospravedlniť ruskú intervenciu a zasiať rozkol na Ukrajine, uviedla hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová. Ruskí predstavitelia podľa nej tiež šírili správy o zhoršujúcej sa situácii v oblasti ľudských práv na Ukrajine a o rastúcej militantnosti ukrajinských lídrov.

V týchto správach sa "Západu vyčíta aj eskalácia napätia a poukazuje sa na humanitárne problémy na Ukrajine, ktoré by mohla vyriešiť ruská intervencia. Ruský patriotizmus je propagovaný s cieľom podporiť vojenskú akciu v krajine," - pokračovala Psakiová.

Litva VARUJE: najväčšia vojnová HROZBA pre Európu od roku 1945 (VIDEO)
Vo viacerých východoeurópskych krajinách rastú obavy z vojny s Ruskom, píše de.euronews.com. Vyšší stupeň pohotovosti armády V reakcii na neúspešné pokusy o sprostredkovanie na úrovni NATO a OBSE Litva zvýšila stupeň pohotovosti svojej... Čítať ďalej
16 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová

Obavy pretrvávajú

Vzhľadom na masívne rozmiestnenie ruských vojsk na hraniciach s Ukrajinou sa Západ obáva, že Rusko po anexii Krymu v roku 2014 v súčasnosti pripravuje inváziu do susednej krajiny. Kremeľ to kategoricky odmieta.

Moskva zároveň požaduje od USA a NATO dohody, ktoré by zakázali rozširovanie NATO na smerom východ, ako aj zriaďovanie amerických vojenských základní v štátoch bývalej sovietskej sféry vplyvu.

Rozhovory medzi USA a Ruskom, zasadnutie Rady NATO-Rusko a rozhovory v rámci Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) nepriniesli žiadny prelom, dodáva na záver Der Tagesspiegel.

(Medzititulky red. HD.)

Srbsko sa teší z ďalšej dodávky zbraní z Ruska. Pripravuje sa na vojnu?
Po tankoch či helikoptérach Srbsko kúpilo Kornety, informuje denník Pravda. Srbsko, na čele s prezidentom Aleksandrom Vučičom, ocenilo ďalšiu dodávku zbraní z Ruska. Hrozí ďalšia eskalácia napätia? Na Balkáne sú obavy, že hromadenie arzenálu zo... Čítať ďalej
05 | 01 | 2022 | Ingrid Vrabcová
 

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.