Ján Čarnogurský luhárom, ktorí kričia, že všetci ostatní klamú
15 | 01 | 2022 I Ivan Brožík

Advokát, dlhoročný disident, zakladateľ a prvý predseda KDH, bývalý premiér SR JUDr. Ján Čarnogurský na webe srspol.sk zdatne až bravúrne vyvracia lži presadzovateľov Dohody USA - SR o tom, že všetci, ktorí sú proti nej klamú, zavádzajú, šíria hoaxy a - veď poznáte. V tomto je Korčokova a Naďova vynaliezavosť nekonečná.

"Tento týždeň vláda schválila zmluvu medzi Slovenskom a USA vraj o obrannej spolupráci. Ministri Naď a Korčok sa pretekali v ubezpečovaní, že zmluva nie je obmedzením suverenity Slovenska, že sa na jej základe nevytvoria na Slovensku americké základne a že budeme mať veci stále plne pod kontrolou. Tak si niektoré články skontrolujme." Píše doktor Čarnogurský. Redakcia HD uverejňuje jeho protiargumenty bez akéhokoľvek redkčného zásahu.

Určené pánom Naďovi, Korčokovi, ich poskokom a celej verejnosti:

"Podľa článku 3 zmluvy sú ozbrojené sily USA oprávnené operačne riadiť dohodnuté zariadenia a priestory (letiská Kuchyňa a Sliač) prakticky pri všetkej činnosti, ktorá sa bude na nich diať. Na oboch letiskách budú vyčlenené priestory a zariadenia, ktoré budú určené na výhradné použitie ozbrojenými silami USA, do nich bude povoľovať vstup americká armáda. Slovenský vojak sa na ne bez amerického povolenia nedostane. Slovenský zástupca na americkú žiadosť zabezpečí na použitie pre Američanov aj verejné a súkromné pozemky a zariadenia na neurčitú dobu, nachádzajúce sa mimo letísk Sliač a Kuchyňa, a to bez poplatku. Na oboch letiskách „a na iných miestach“ je americká armáda oprávnená prepravovať, rozmiestňovať a skladovať obranné zariadenia, zásoby a materiál, Slovensko len vopred informujú o typoch, množstvách a harmonogramoch dodávok takého materiálu.

Výlučný prístup a kontrolu takého materiálu, k jeho použitiu a nakladaniu s ním budú mať Spojené štáty, budú mať neobmedzené právo materiál vyviezť z nášho územia (čl. 4).

Napríklad letecké bomby na bombardovanie našich historických spojencov – poznámka.

Čo je to operačné riadenie si môžeme overiť na podobných základniach v zahraničí. Spojené štáty majú podobné letiská v Incirliku v Turecku alebo v Ramsteine v Nemecku. Na oboch letiskách sú veliteľmi americkí dôstojníci a domáci sú len zástupcami veliteľov. Po pokuse o prevrat v Turecku v roku 2016, z ktorého prezident Erdogan podozrieval Američanov, turecká jednotka so zbraňami obkolesila Incirlik a vynútila si vstup do všetkých častí letiska. Potom obmedzili právomoci Američanov, resp. zvýšili právomoci Turkov. Nemci si niečo také nemôžu dovoliť. Mohli by sme si niečo také dovoliť my?

Podľa článku 5 Američania môžu na pozemkoch, ktoré „operačne riadia“ stavať prakticky bez obmedzenia. Stavby síce budú majetkom Slovenskej republiky, ale užívať ich bude americká armáda a keď ich už americká armáda nebude potrebovať, môžu sa previesť na Slovensko „v súlade so zákonmi a predpismi USA“. Ozbrojené sily USA sú oprávnené vykonávať všetky práva a právomoci nevyhnutné pre operačné riadenie odovzdaných priestorov, vrátane vhodných opatrení na obranu, udržanie alebo obnovenie poriadku a na ochranu ozbrojených síl USA.

Spojené štáty „by mali koordinovať“ tieto opatrenia s príslušnými slovenskými orgánmi (čl. 6).

Ozbrojené sily USA sú vyňaté z predpisov upravujúcich registráciu a kontrolu cudzincov (čl. 7). Viaceré články zmluvy začínajú vetou: Pri plnom rešpektovaní suverenity a zákonov Slovenskej republiky. Tak čo, táto veta ruší predchádzajúce ustanovenia zmluvy? Ak z budúcich volieb vzíde nová slovenská vláda a nový prezident a tí sa rozhodnú zrušiť zmluvu úplne alebo aspoň zrušiť „operačné riadenie“ letísk Američanmi, myslíte, že oni sa toho vzdajú?

Argument, že dovoz jadrových bômb na základne je nemožný, pretože by protirečil zmluve o nerozširovaní jadrových zbraní, je smiešny. Predsa uvedená zmluva sa vzťahuje na Turecko a Nemecko a Američania majú jadrové zbrane na oboch základniach.

Páni Naď a Korčok, naďalej tvrdíte, že letiská nebudú americké základne? Letiská budú riadiť americkí dôstojníci, budú na nich trvale americkí vojaci, bude na nich americký vojenský materiál, ktorý slovenská armáda nebude smieť kontrolovať, budú na nich uzavreté priestory, do ktorých slovenskí vojaci nebudú mať prístup, budú ich bez obmedzenia používať americké vojenské lietadlá na vojenské lety. Naozaj tvrdíte, že to nebudú americké vojenské základne? A naozaj tvrdíte, že zmluva neobmedzí zvrchovanosť Slovenskej republiky?

Zmluva urobí z oboch letísk a z celého Slovenska ruský vojenský cieľ. Samozrejme, keď z nášho územia budú štartovať lietadlá a možno aj rakety na Rusko, Rusko sa musí a vie brániť. V týchto dňoch som sa rozprával s vyšším slovenským dôstojníkom. Povedal mi, že ak si predstavíme cvičný vojenský strelecký terč, ktorý má desať kruhov, vonkajší kruh má číslo 1 a vnútorný číslo 10, potom doteraz sme boli pre Rusko na okruhu číslo 7-8, po podpise zmluvy s USA budeme v strede na kruhu číslo 10. Prečo vôbec uzatvárame zmluvu s USA? Keď už, Slovensko je členom NATO, dajme tomu, že by sme uzatvárali zmluvu s NATO, ale prečo s USA?

O zmluve sa bude hlasovať v Národnej rade. Uvidíme, ktorí poslanci budú mať v sebe vlastenectvo a odvahu hlasovať proti. Alebo len zbabelosť pred Američanmi.

Zmluvu by mohla dať na posúdenie Ústavnému súdu prezidentka Čaputová. Aj o nej platí predchádzajúca veta.

Ak prezidentka a poslanci sú len zbabelci, zostávame ešte my, občania. Využitie petičného práva poskytuje určité možnosti. Zapredaní novinári a médiá pôjdu proti nám, ale pokúsime sa ich premôcť.

Ak ani to nepomôže, zmluvu by bolo možné vypovedať na základe ústavného zákona. Z volieb by musela vyjsť ústavná väčšina, ktorá by taký ústavný zákon schválila. Spojencom nám potom bude každý poslanec, ktorý v tomto jednom bode bude mať s nami rovnaký názor. V ostatnom sa môžeme rozchádzať.

Čaká nás tvrdý zápas.

Minister Naď ponúkol kritikom zmluvy, vrátane autorovi tohto textu, stávku, že odíde z politiky, ak sa preukáže, že na základe zmluvy letiská sa stanú americkými základňami. Nie je to už preukázané? S podvodníkom neuzatváram žiadnu stávku. Ako preukážem Naďovi, že letiská sú základňami? Naď si už ani nepamätá, že pred voľbami a krátko po voľbách (keď sa chcel stať ministrom obrany) sľuboval, že žiadna takáto zmluva nie je na programe.

Ak zmluva dokáže zmobilizovať verejnosť, bude to jej jediná kladná stránka."

(Redakcia HD uverejnila úplný text čánku JUDr. Jána Čarnogurského, pubikovaného pod titulkom: "Ján Čarnogurský: Boj proti zmluve s USA pokračuje.)

V Bratislave prebieha veľký protest proti obrannej dohode medzi USA a Slovenskom
Ako sme avizovali, dnes sa v Bratislave konajú dva protesty proti prijatiu obrannej dohody medzi USA a Slovenska. Jeden z nich organizuje aktivista Marek Šoun a občianske združenie Reštart SR, druhý organizuje bývalý poslanec NRSR a súčasný člen... Čítať ďalej
15 | 01 | 2022 | Ján Papuga

___________________________

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.