Rusíni budú v noci vítať nový rok
13 | 01 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Rusíni v noci zo štvrtka na piatok (14. 1.) privítajú nový rok. Pridržiavajú sa totiž juliánskeho kalendára.

Oproti gregoriánskemu je posunutý o 13 dní. Ako pre TASR uviedol predseda okresnej organizácie Rusínskej obrody vo Svidníku Miloš Stronček, Rusíni tak oslavujú Silvester dvakrát.

"Tento rok sa Silvester bude oslavovať iba v domácnostiach, ale tí odvážnejší opäť osvetlia ohňostrojmi mestá a obce. V minulosti bolo bežné, že susedia a známi vyšli pred príbytky, stretávali sa v reštauračných zariadeniach a spoločne plesali, alebo pripravovali kapustnicu a o polnoci bol ohňostroj," povedal Stronček.

Pri predchádzajúcom sčítaní obyvateľov sa k rusínskej národnosti prihlásilo takmer 34.000 obyvateľov.

"Postavenie Rusínov je na dôstojnej úrovni, o čom bude určite svedčiť aj nárast počtu Rusínov po aktuálnom sčítaní," dodal Stronček.

Hanbite sa! Želať pevné zdravie mŕtvym je hnusné, odkazuje poslanec ministrovi financií
Zase sa niečo nevydarilo! Nezvláda sa už ani vyplácanie očkovacích bonusov ľuďom starších ako 60 rokov. Poukážky chodia mŕtvym. Živí sa sťažujú, že na poštách nemajú dosť peňazí, píše denník Pravda. Do redakcie denníka sa ozvalo zopár starších... Čítať ďalej
13 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.