Ministerstvo už nechce rozdávať samotesty: Veľká kritika od škôl!
13 | 01 | 2022 I Diana Zaťková

So samotestami sa môžu niektoré školy rozlúčiť! Ministerstvo školstva sa rozhodlo, že už nebude posielať samotesty pre žiakov tým školám, na ktorých aspoň 50 % rodičov nenahlasovalo výsledky skríningu svojich detí. Dotknuté školy sú nespokojné, ministerstvo však argumentuje, že ich upozorňovalo vopred, informuje portál cas. sk. 

Rezort školstva pod vedením Branislava Gröhlinga rozoslal do škôl nové usmernenie, podľa ktorého sa už k samotestom nedostanú všetky školy, ktoré by o ne mali záujem. Dôvodom je to, že časť rodičov si neplnila svoju povinnosť a nenahlasovala školám výsledky testov. Táto povinnosť rodičom pribudla v novembri.

Kolektívna vina

Školy sú pobúrené a rodičia rozladení. Napriek tomu, že si všetky povinnosti plnili, stačilo, aby ich deti chodili do školy, kde je väčšia časť rodičov v tomto smere nezodpovedná alebo nedôsledná. Na túto situáciu upozorňuje aj Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO).

„Dobrý úmysel štátu, aby sa zdroje na samotesty využívali efektívne, bude mať v mnohých školách nedomyslený negatívny následok v tom, že zodpovední rodičia a žiaci, ktorí sa pravidelne dvakrát týždenne testovali a zároveň nahlasovali cez Edupage výsledky testov, sa nebudú môcť dostať k samotestom financovaným a dodávaným školám zo strany štátu. Diskriminácia ako hrom,“ píše INEKO.

Železnice sa topia v problémoch: Ľudia sa búria proti odrieknutým spojom a preplneným vlakom
Po problémoch s autobusmi nastúpili problémy s vlakmi! V pondelok skončili prázdniny, je zrušený zákaz vychádzania, no, žiaľ, ľudia sa nemajú ako dostať do práce a do školy. Národný dopravca ešte minulý týždeň informoval, že vzhľadom na pandémiu a... Čítať ďalej
13 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

„Ide v podstate o princíp ,kolektívnej viny‘. Ak by školy o takomto podmieňovaní dodávok samotestov zo strany štátu vedeli na začiatku školského roka, tak by asi aj viac apelovali na rodičov, aby deti testovali a výsledky nahlasovali,“ mienia analytici z INEKO.

Je to štátny majetok! argumentuje Gröhling

„Riaditelia škôl boli upozornení pred prázdninami a následne medzi prázdninami, že ďalšia distribúcia samotestov sa bude odvíjať od správne zadaného počtu samotestov, ktoré dostali z okresného úradu v sídle kraja v roku 2021, a vykázanej spotreby zo strany rodičov,“ vyjadrilo sa ministerstvo.

„Treba si uvedomiť, že je to štátny majetok, ktorý nakupuje a posúva sa ďalej na podpis,“ argumentuje Gröhling. Minister hovorí, že sú aj prípady, kde škola dostala tisíc samotestov a nevykázala ani 500 použitých.

Eduard Chmelár: Vypichnutá lož ministra obrany
Politológ a historik Eduard Chmelár pripravil argumentovník, v ktorom plánuje, ako v seriály po častiach poukazovať na klamstvá vládnych predstaviteľov, ktoré sa týkajú vojenskej zmluvy s USA. Prvá časť má názov: Klamstvo č.1, Jadrové zbrane na... Čítať ďalej
13 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová

Trestajú plošne všetkých rodičov

"Distribúcia samotestov v školách je podľa mňa účinný spôsob, ako primäť rodičov, aby doma deti testovali. Aj keď môžeme diskutovať o vierohodnosti vyhlásení rodičov, som presvedčená, že prevažujú tí rodičia, ktorí deti týmito testami pravidelne testujú a výsledky hlásia škole," hovorí riaditeľka Katolíckej spojenej školy v Nových Zámkoch Katarína Hozlárová.

V prípade obmedzenia si myslí, že trestáme plošne všetkých rodičov. Na druhej strane „odfajknutím“ v školskom systéme nemáme záruku, že bol test skutočne vykonaný. 

Vydávanie by nemali obmedzovať

"Distribúcia vydávania samotestov pre žiakov bola od začiatku nevyhovujúca. Testovanie malo byť organizované pre všetkých žiakov a pravidelne. Vydávanie nových samotestov by nemalo byť obmedzované nahlasovaním výsledkov rodičov," myslí si riaditeľ SOŠ hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch Miroslav Bohát.

Takto o jednom z ministrov: Likviduje statočných, povoláva morálne nespôsobilých
Ján Mičovský po odchode z OĽaNO vo veľkom rozhovore pre denník 1.pluska.sk povystieral všetko to, čo ho dohnalo k tomu, aby opustil hnutie OĽaNO. Dôvody, ktoré uviedol sú vážne! Keby mlčal, považoval by to za obrovské zlyhanie seba samého. V... Čítať ďalej
13 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.