Ministerstvo pôdohospodárstva zabúda o čom je podpora vidieka
13 | 01 | 2022 I Gabriela Fedičová/TASR

Podpora vidieka je hlavne o území a komunitách, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) na to zabúda. Uviedol to Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).

Združenie podľa neho uplatnilo viacero zásadných pripomienok k návrhu budúcej Spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP) EÚ. V pondelok (10. 1.) na tripartite upozornilo na viaceré problémy a následne žiadalo ich vyriešenie v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Predložený strategický materiál podľa Kaliňáka predstavuje rámec pre definovanie vidieckych oblastí. ZMOS preto požaduje zdôraznenie tejto skutočnosti v predloženom dokumente.

"Slovensko je typická vidiecka krajina, ktorá nemá konkrétnu definíciu vidieckych oblastí, preto považujeme za dôležité opomenúť túto skutočnosť v predloženom materiáli, ktorý v rámci navrhovaných opatrení, intervencií a alokácií má venovať primeranú vážnosť tejto skutočnosti," podčiarkol Kaliňák. "Z toho dôvodu predložený návrh materiálu považujeme za nedostatočný z pohľadu miestnej samosprávy na rozvoj vidieka a vidieckych obcí (intervencie LEADER, ktorá v predloženom návrhu pokryje 41% vidieckej populácie z celkovej v SR 87,7%), čo je aj výsledkom skutočnosti - neexistencie vymedzenia rozvoja vidieka v legislatívnom, politickom a inštitucionálnom rámci a medzisektorovom ponímaní."

Takto o jednom z ministrov: Likviduje statočných, povoláva morálne nespôsobilých
Ján Mičovský po odchode z OĽaNO vo veľkom rozhovore pre denník 1.pluska.sk povystieral všetko to, čo ho dohnalo k tomu, aby opustil hnutie OĽaNO. Dôvody, ktoré uviedol sú vážne! Keby mlčal, považoval by to za obrovské zlyhanie seba samého. V... Čítať ďalej
13 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová

MAS nebudú podporované v Programe Slovensko 2021-2027 tak, ako tomu bolo doteraz

ZMOS podľa neho zároveň požaduje zvýšenie alokácie pre miestne akčné skupiny na úroveň alokácie súčasného programového obdobia. Navrhovaná alokácia pre intervenciu, Spolupráca – LEADER, nezabezpečí kontinuálny, komplexný a udržateľných rozvoj vidieckeho územia prostredníctvom etablovaných štruktúr verejno-súkromných aktérov a partnerov v území – miestnych akčných skupín (MAS).      

Pokrytím iba časti územia Slovenka MAS podľa predloženého návrhu (41 % obyvateľov = 65 MAS), malé obce v súčasných MAS, ktorým nebude schválená stratégia, podľa neho stratia možnosť projektových podpôr na rozvoj vidieka z CAP. K tomu je potrebné rátať aj so skutočnosťou, že malé obce sa už samostatne nebudú môcť uchádzať o zdroje z CAP ako boli zvyknuté doposiaľ, prístup k zdrojom budú mať len ako členovia MAS.

Upozornil, že je potrebné zobrať do úvahy navrhovanú skutočnosť, že MAS nebudú podporované v Programe Slovensko 2021-2027 tak, ako tomu bolo doteraz v rámci IROP – CLLD. Návrh financovania MAS je založený na mimofondovom prístupe, z Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka.

Eduard Chmelár: Vypichnutá lož ministra obrany
Politológ a historik Eduard Chmelár pripravil argumentovník, v ktorom plánuje, ako v seriály po častiach poukazovať na klamstvá vládnych predstaviteľov, ktoré sa týkajú vojenskej zmluvy s USA. Prvá časť má názov: Klamstvo č.1, Jadrové zbrane na... Čítať ďalej
13 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová

Malé obce nebudú mať technickú a odbornú kapacitu vstupovať do partnerstiev

"Zdôrazňujeme, že malé obce nebudú mať technickú a odbornú kapacitu vstupovať do partnerstiev, teda integrovaných projektov, alebo sa uchádzať priamo o eurofondové zdroje z Programu Slovensko, kde budú vystavené konkurencii s väčšími samosprávami," poznamenal Kaliňák.

ZMOS podľa neho požaduje nastavenie takých kritérií pre vytvorenie MAS a taký počet MAS v území, ktoré budú rešpektovať prístup "zdola nahor" a nebude diskriminovať územie a tie obce, ktoré prejavia záujem o vytvorenie stratégie MAS.

Združenie podľa neho upozorňuje aj na problémy tzv. rezortizmu, ktoré sa vo výraznej miere podpisujú pod spracovanie dôležitých dokumentov. V predloženom návrhu je podľa Kaliňáka nedostatočne rozpracované vymedzenie, koordinácia a komplementarita z pohľadu aktivít a financovania medzi programami a riadiacimi štruktúrami. "Pre efektívnu implementáciu eurofodov považujeme za dôležité nastavenie vzťahov medzi týmito štruktúrami a aktivitami práve špecifikáciou v tomto návrhu."

ZMOS podľa Kaliňáka pripomína, že na tak dôležitý dokument, ktorý má aj s prílohami a SWOT analýzou 1200 strán, bolo päť pracovných dní na formulovanie pripomienok skutočne neadekvátne a neprimerané vážnosti dokumentu ani serióznej diskusii, bez ktorej nie je možné prijímať kvalitné rozhodnutia.

Ešte nie je definitívne vo funkcii, už upratuje
Že bude Štefan Hamran menovaný za policajného prezidenta, je už jasné. Dnes pri predstavovaní svojho tímu ďakoval ministrovi vnútra R. Mikulcovi za to, že mal pri výbere tímu voľné ruky. Informuje denník SME. Nominovaný Čurilla Ten bol do novej... Čítať ďalej
13 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.