Boj proti americkým vojenským základniam NEKONČÍ. Nech pani prezidentka nerobí OBŠTRUKCIE!
12 | 01 | 2022 I Ivan Mihale

Vláda SR v stredu odsúhlasila uzavretie dohody o spolupráci v oblasti obrany s USA (DCA). Po podpise dokumentu ho musí ešte odobriť Národná rada SR. K tomuto sa ešte začiatkom týždňa vyjadrila skupina bývalých politikov a právnických autorít, ktorá 10. januára 2022 zaslala verejnú výzvu prezidentke SR Zuzane Čaputovej.

V nej žiadajú  aby využila svoju právomoc podľa čl. 125a Ústavy SR a urýchlene predložila Ústavnému súdu SR návrh na posúdenie, či je dojednaná medzinárodná zmluva o obrannej spolupráci s USA v súlade s Ústavou SR.

Úrivok z výzvy zo dňa 10.01.2022

"Vážená pani prezidentka,

Znepokojuje nás, že ako hlava štátu, ale aj hlavná veliteľka ozbrojených síl SR, ste sa doteraz k tejto zmluve nevyjadrili. Pritom ide o jednu z Vašich najsilnejších právomocí. Je neprimerané, ak nechceme povedať, že alibistické, aby prezidentka republiky stála mimo tohto procesu a mimo tejto diskusie. Preto Vás naliehavo žiadame, aby ste využili svoju právomoc podľa čl. 125a Ústavy SR a predložili Ústavnému súdu SR návrh na posúdenie, či je dojednaná medzinárodná zmluva v súlade s Ústavou SR. Naliehavosť tejto výzvy vyplýva z toho, že tak môžete urobiť iba dovtedy, kým vláda predloží DCA na rokovanie NR SR, čo môže byť už tento týždeň."

Pod túto výzvu sa podpísali Doc. Mgr. Eduard Chmelár, PhD., prezident OZ Zjednotení za mier, JUDr. Ján Čarnogurský, bývalý predseda vlády SR, Doc. JUDr. Ján Drgonec, DrSc., emeritný sudca Ústavného súdu SR, Doc. RNDr. Vladimír Palko, CSc., bývalý minister vnútra SR, Ing. Brigita Schmögnerová, CSc., bývalá ministerka financií SR.

Dnes je situácia iná

Eduard Chmelár ako reakciu na odsúhlasenie uzavretia dohody o spolupráci v oblasti obrany s USA (DCA) uviedol, "Ubezpečujem vás však, že tento boj sa nekončí, naopak, ešte sa len začína. Doteraz sme boli diplomatickí. Prezidentke sme zaslali na jej alibistickú odpoveď, že nemôže podať návrh na ústavný súd skôr, ako návrh schváli vláda, veľmi slušnú a vecnú reakciu. Zostávame zdvorilí z úcty k úradu, ktorý táto žena zastáva (mnohí medzi tým nevedia rozlišovať, ale patrí sa to), a to napriek tomu, že nám odpoveď prišla mailom včera večer takmer trištvrte hodiny po tom, čo ju vydali niektoré médiá. Trvali sme vo svojej reakcii na tom, aby prezidentka využila svoju právomoc podľa čl. 125a Ústavy SR a predložila Ústavnému súdu SR návrh na posúdenie, či je dojednaná medzinárodná zmluva v súlade s Ústavou SR. Zároveň sme na ňu apelovali, aby postupovala striktne podľa pravidiel stanovených pre takéto prípady. V opačnom prípade budeme považovať jej postup za obštrukciu."

A vo svojom statuse, ktorý nájdete TU, presne vysvetlil o čo vlastne ide.

Mŕtveho chrobáka si všimol aj Ľ. Galko

Ako bývalý  minister obrany z čias vlády Ivety Radičovej sa na sociálnej sieti tiež vyjadril k Zuzane Čaputovej. Naznačil, že prezidentka by sa mala obrátiť na ÚS až po schválení dokumentu.

"Informovanie o tom že prezidentka môže podať návrh na Ústavný súd až po dojednaní medzinárodnej zmluvy, čo vyplýva z Ústavy pokladám za správny krok." uviedol a doplnil, že by ocenil  "urýchlený jasný postoj k zmluve s USA."

To ticho je hlasné

"Je pani prezidentka za ňu alebo nie? Nič medzi tým neexistuje a treba sa vyjadriť. Obzvlášť, keď sa pravidelne vyjadruje a komentuje oveľa menej závažné až marginálne témy. Toto je téma, kde štátnik nemôže zostať bokom. Lebo to ticho z prezidentského paláca začína byť pri tejto polarizujúcej otázke moc hlasné a neznesiteľné." Skonštatoval Ľ. Galko na záver.

Valec arogancie moci je možné stopnúť - občan je viac ako koaličné hordy
Strana Smer-SD dnes zvolala tlačovú besedu na tému Návrh uznesenia NRSR o vyhlásení referenda. To chcú vyhlásiť v súvislosti s prijatím dohody s USA. Vláda odovzdala Slovensko USA a jeho armáde "Ak sa vláda SR rozhodla, že disciplinárna právomoc... Čítať ďalej
12 | 01 | 2022 | Eka Balaskova
?session=true

___________________

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.