Koalícia má panický strach z nezávislosti občanov a zo slovenskej kultúry
11 | 01 | 2022 I Ivan Brožík

Otvorený list Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá a ministerke kultúry Slovenskej republiky.

Zachráňme etablované literárne, umelecké a kultúrno-spoločenské časopisy!

Na webe spolku slovenských spisovateľov bol zverejnený otvorený list adresátom, spomenutým vyššie. Redakcia HD ho preberá v plnom rozsahu bez redakčného zásahu.


Vážení členovia výboru pre kultúru a médiá, vážená pani ministerka kultúry,

význam hodnotových literárnych, umeleckých a kultúrno-spoločenských médií pre našu spoločnosť je o to väčší, že súčasné, najmä komerčné médiá sú zahltené násilím, škandálmi, politizáciou verejného života a propagáciou kultu peňazí a mamonu.

Už preto je nepochopiteľné, že Fond na podporu umenia (FPU), ktorého poslaním je podpora práve hodnotových médií, po prvý raz od novembra 1989 – ak rátame aj štátny program podpory kultúry ministerstva kultúry ako jeho predchodcu – nepridelil viacerým už etablovaným časopisom nijakú dotačnú podporu, teda rozhodol, že ich dotácia na rok 2022 bude nula eur. Toto konanie považujeme za alarmujúce a za varovný signál ohrozenia hodnotovej rozmanitosti a názorovej plurality.

Spolok slovenských spisovateľov (SSS) viac ako tri desaťročia vydáva tlačené médiá Literárny týždenník a časopis pre mladú literatúru a umenie Dotyky. Práve tieto časopisy sa v roku 2022 ocitli na čiernej listine, t. j. zostali bez akejkoľvek dotačnej podpory FPU. Pritom ich pôsobenie v slovenskom mediálnom priestore je nezameniteľné.

Literárny týždenník ako platforma slovenských spisovateľov, intelektuálov, vedcov, umelcov a miestnych vzdelancov sa už po svojom vzniku v roku 1988 ako mienkotvorné médium nezameniteľne pričinil o demokratizáciu slovenskej spoločnosti, keď ako jediné verejné periodikum v minulom režime – vďaka svojmu zakladajúcemu šéfredaktorovi profesorovi Vincentovi Šabíkovi a redakcii – odvážne otváral tabuizované témy ochrany životného prostredia, prinavracal do verejného života spisovateľov, vrátane kresťanských autorov, ako aj umelcov a vedcov, ktorí boli proskribovaní v dôsledku normalizácie, osvetľoval význam slovenských historických udalostí a osobností, ktoré bývalý režim zaznával, a domáhal sa dodržiavania občianskych a ľudských práv vrátane práva občanov na verejnú informovanosť.

Literárny týždenník zároveň odvážne presadzoval národnoemancipačné požiadavky Slovákov – vrátane návratu slovenského znaku (dvojkríža na trojvrší) – do vtedajšej štátnej symboliky, odmietnutia tzv. trojjedinej ústavy centralistickej federácie a prijatia vlastnej ústavy Slovenskej republiky. V novembri 1989 ako prvé médium v celom bývalom Česko-Slovensku zverejnil Vyhlásenie Verejnosti proti násiliu, otvorene privítal demokratizačné zmeny a podporil revolúciu. Aj po novembri systematicky podporoval demokratizačné procesy v súlade s európskym systémom hodnôt, ako aj občianske a politické hnutia a strany s programami suverenizácie slovenskej štátnosti a nezameniteľne sa zasadil o vznik samostatnej demokratickej Slovenskej republiky v roku 1993 ako rovnoprávneho subjektu rodiny kultúrne vyspelých európskych národov.

V týchto intenciách aj súčasný Literárny týždenník, ktorý má ako médium nadkonfesionálny a nadpolitický charakter a zverejňuje príspevky autorov rozličnej názorovej orientácie, šíri autentické hodnoty našej pôvodnej a kvalitnej prekladovej literatúry, prináša rozhovory a reportáže na aktuálne témy, recenzuje knižnú tvorbu, divadelné, operné, koncertné, filmové predstavenia, výtvarné výstavy, prezentuje diela našich klasických i súčasných maliarov, prináša esejistické reflexie o súčasnej kultúrnej a sociálno-ekonomickej situácii vrátane obnovy slovenského vidieka, nášho poľnohospodárstva, kultúrnej krajiny, ochrany životného prostredia a rozvoja turistiky, zaznamenáva aj regionálny literárny a kultúrny život a rehabilituje neprávom spochybňované historické osobnosti a udalosti.

Literárny týždenník vďaka tomu – v dnešných časoch mediálnej záľahy recipientov brakom, fejkmi a konšpiračnými správami – predstavuje dôležitú platformu šírenia autentických literárnych, umeleckých a kultúrnych hodnôt a neskreslenej informovanosti a vytvára jedinečný rezonančný priestor pre slovenskú kultúrnu verejnosť.

Dotyky ako celoštátny časopis SSS pre mladú literatúru a umenie takisto už vyše troch desaťročí podporuje mladých začínajúcich spisovateľov a umelcov. Od jeho vzniku v ňom publikovalo vyše 90 percent súčasných renomovaných spisovateľov mladšej a strednej generácie. V prípade zániku časopisu je existenčne ohrozený tlačený publikačný priestor na prezentáciu začínajúcich autorov. Jeho redakcia okrem iného organizuje jednu z najprestížnejších literárnych súťaží mladých básnikov na Slovensku s názvom Cena Rudolfa Fabryho, ktorá sa bude konať aj tohto roku. Popri časopise redakcia vydáva v SSS aj Edíciu mladých slovenských autorov časopisu Dotyky, ktorá otvára cestu do literatúry mladým debutantom. Nijaký iný časopis na Slovensku nemá také portfólio podpory mladých literárnych a umeleckých talentov.

Z uvedených dôvodov považujeme nepridelenie dotácií spomínaným dnes už etablovaným literárno-umeleckým a kultúrno-spoločenským časopisom za úsilie ochromiť tvorbu a šírenie autentických hodnôt a neskreslenej informovanosti, ale aj likvidovať Spolok slovenských spisovateľov ako najstaršie a najpočetnejšie spisovateľské združenie na Slovensku a jeho médiá.

Sme presvedčení, že obsadenie komisie Fondu na podporu umenia pre časopisy nie je reprezentatívne a podlieha skupinovým záujmom. Nie náhodou FPU dlhodobo eliminuje zodpovedajúcu účasť zástupcov SSS, ktorý má vyše 400 členov, v tejto komisii. Komisia tak nereprezentuje početné spisovateľské stavovské združenie, ale len súkromné skupinové záujmy, čo dokladajú aj jej jednostranné odporúčania namierené proti spomínaným časopisom.

Tento stav je o to alarmujúcejší, že FPU ako inštitúcia zriaďovaná zákonom NR SR nemá nijaký odvolací orgán, a teda neudelením dotácií môže beztrestne likvidovať hodnotovú a názorovú pluralitu v slovenskej kultúre a spoločnosti, ktorú priniesli novembrové zmeny roku 1989 – s jednoznačným významným pričinením Literárneho týždenníka – a o ktorú, ako sa ukazuje, musíme dnes odznova bojovať.

Vážení členovia výboru pre kultúru a médiá, vážená pani ministerka kultúry,
vyzývame a žiadame Vás, aby ste – využijúc všetky legitímne nástroje – zastavili toto trestuhodné nekultúrne negovanie základných demokratických princípov, ktoré nerešpektuje hodnotovú rozmanitosť a názorovú pluralitu, a aby ste podporili zodpovedajúce zastúpenie relevantných spisovateľských združení, ktoré reprezentujú stovky slovenských spisovateľov i spisovateľov národnostných literatúr, v riadiacich orgánoch Fondu na podporu umenia a osobitne v jeho odborných komisiách.

Zároveň Vás žiadame, aby ste zabránili zániku uvedených etablovaných časopisov, ktorý FPU svojimi neuváženými rozhodnutiami spôsobuje.

Ide o bezprecedentné úsilie zlikvidovať názorovú pluralitu a hodnotovú rozmanitosť, bez ktorých naša literatúra, kultúra, naše umenie i celá slovenská kultúrna verejnosť a zahraničná čitateľská obec budú ochudobnené, a v neposlednom rade ide aj o podporu a obhajobu šírenia autentických hodnôt a neskreslenej informovanosti.

Ide o kultúru a kultúrnosť celej našej spoločnosti.

Boris Brendza, predseda SSS,           Štefan Cifra, tajomník SSS,

 šéfredaktor časopisu Dotyky             šéfredaktor Literárneho týždenníka

a ďalší signatári – slovenskí spisovatelia, vedci, umelci a publicisti,
členovia Spolku slovenských spisovateľov a podporovatelia otvoreného listu.

Robert Bestro: Ďalší prípad neznášanlivosti voči Slovanom
Prípad Novaka Djokoviča je podľa mladého sociálneho demokrata Roberta Bestra o tom, že Novak Djokovič je z juhovýchodu a je Srb, Slovan. "Djokovič je bohužiaľ ďalším prípadom neznášanlivosti voči Slovanom, tvrdí Rober Bestro a myslí si, že ak by... Čítať ďalej
11 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová

_____________________________

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.