Historický úspech v transplantácii. Mohlo by to pomôcť mnohým pacientom
12 | 01 | 2022 I Ján Papuga

Americkí chirurgovia úspešne transplantovali 57-ročnému mužovi srdce z geneticky modifikovaného prasaťa. Ide o prelom v medicíne, ktorý by jedného dňa mohol pomôcť vyriešiť obrovský nedostatok ľudských orgánov od darcov. Informáciu priniesla TA3.

Operácia sa uskutočnila v piatok (7. januára) vo fakultnej nemocnici v americkom meste Baltimore. Aj keď prognóza pacienta nie je istá, predstavuje významný míľnik pre transplantáciu orgánov zvieraťa na človeka.

Aj rakovinu možno zabiť. Konzumujte tieto potraviny
Rakovina umiera, keď zjete týchto 7 potravín: Je čas, aby ste ich začali konzumovať. O zdravých potravinách informoval portál domacaliecba.sk. Najnovšie vedecké výskumy ukazujú, že konzumácia siedmich potravín, ktoré vám dnes predstavíme, je... Čítať ďalej
04 | 01 | 2022 | Ján Papuga

Pacient David Bennett bol považovaný za nespôsobilého na transplantáciu ľudského srdca. Momentálne sa z operácie zotavuje a je starostlivo monitorovaný s cieľom zistiť, ako nový orgán funguje. „Bolo to buď zomrieť, alebo podstúpiť túto transplantáciu. Chcem žiť,“ povedal pacient pred operáciou.

„Išlo o prelomovú operáciu, ktorá nás privádza o krok bližšie k vyriešeniu krízy nedostatku orgánov," povedal Bartley Griffith, ktorý toto prasacie srdce transplantoval. Muhammad Mohiuddin, spoluzakladateľ univerzitného programu xenotransplantácie srdca, dodal, že zmienená operácia bola vyvrcholením rokov výskumu a poskytla cenné informácie.

„Snaha používať zvieracie orgány ako náhrady ľudských orgánov existuje už niekoľko desať rokov. Prvá bola transplantácia šimpanzieho srdca v roku 1962, ktorá končila neúspechom a prakticky okamžitým odvrhnutím tohto orgánu,“ priblížila prezidentka Slovenskej kardiologickej spoločnosti Eva Goncalvesová.

Trpí neznesiteľnými bolesťami. Štát odkláňa pozornosť od ťažko chorých!
Michaela Zongorová je úspešná a obetavá učiteľka biológie a chémie na strednej odbornej škole v Banskej Bystrici. Mnohé roky trpí málo známou, no o to nepríjemnejšou ženskou chorobou - endometriózou. V súčasnosti doslova trpí pod vplyvom bolestí... Čítať ďalej
15 | 11 | 2021 | Ján Papuga

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.