Generál A. Šandor: Prezident nemá ľudí kádrovať
11 | 01 | 2022 I Eka Balaskova

Nedávno sme ponúkli analýzu volieb českého prezidenta, ktoré budú o rok, tak trošku z nadhľadu. Tentokrát redakcia portálu Život v Česku oslovila generála v zálohe Andora Šandora, aby ponúkol svoju analýzu možného nástupcu Miloša Zemana vo funkcii.

Termín ešte nie je jasný

Ten musí predseda Senátu vyhlásiť najmenej 90 dní pred voľbou. Kandidátov je však už niekoľko. V oboch predchádzajúcich priamych voľbách bol zvolený dnes 77ročný Miloš Zeman, o ktorom je isté, že kandidovať už nebude - jednak vek a tiež vážne zdravotné problémy.

Česi si prezidenta volia na päť rokov a z funkcie ho nemôžu odvolať, pokiaľ sa nedopustí vlastizrady, alebo hrubého porušenia Ústavy, alebo inej súčasti ústavného poriadku. Funkcie sa ujme zložením sľubu do rúk predsedu Senátu.

Voľba môže byť jednokolová - to v prípade, že jeden z kandidátov získa v prvom kole viac, ako 50 percent hlasov, čo sa zatiaľ nestalo; prípadne dvojkolová, v ktorej sa stretnú dvaja najsilnejší kandidáti z prvého kola.

Som "cigánka" a chcem žiť, ako vy
Prišla k nám do kancelárie mladá žena. Jej hlas mi bol povedomý, no v prvom momente som ju nevedela zaradiť. O čosi neskôr mi došlo - chodila som k nim jej starého otca učiť Braillovo písmo. Ďalej vás neodveziem, budete si musieť poradiť, oznámil... Čítať ďalej
11 | 01 | 2022 | Eka Balaskova

Kandidatúra

Tej sa môže zúčastniť každý občan ČR, ktorý dovŕšil minimálne 40. rok života a nebol pozbavený svojprávnosti. Je nutné, aby zozbieral minimálne 50tisíc oveených podpisov od občanov, alebo získať podporu od 20 poslancov/10 senátorov.

Bol by za "novú tvár"

Generál v zálohe A. Šandor pre Život v Česku tvrdí, že zatiaľ sa nedá odhadnúť meno budúceho prezidenta úplne jednoznačne. Za ten cca rok môže všelikto prekvapiť, ale "Domnievam sa, že prezidentom bude niekto, kto o tom ešte neuvažuje. Bol by som rád, keby to tak skutočne bolo."

Musí dávať nádej

Generál v zálohe A. Šandor je presvedčený, že by to mal byť človek, ktorý "svoju svornosť ponúkne väčšine národa. Ľudia potrebujú vedieť, že problémy spoločne zvládnu. Hlavu štátu si idealizujú a nepotrebujú škatuľkovanie, to nepomôže ničomu - on tu nie je na to, aby kádroval." Hovorí A. Šandor a dodáva: "Bolo by skvelé, keby český národ bol suverénny a aby ľudia pochopili, že o dobrého prezidenta sa musia pričiniť kultivovanou a racionálnou voľbou.

Nórom dochádzajú trenky aj fusakle
Absolventi základnej vojenskej služby v Nórsku budú musieť vrátiť "nafasovanú" spodnú bielizeň, podprsenky a ponožky, aby ich mohla použiť skupina nových odvedencov. Informuje agentúra TA SR. Nórska armáda vysvetlila toto nové opatrenie tým, že... Čítať ďalej
11 | 01 | 2022 | TASR/Ivan Brožík

Zatiaľ známi kandidáti

V súboji o prezidentské kreslo by sa mali proti sebe postaviť niekoľkí kandidáti. Rektorka Mendelevovej univerzity Danuše Nerudová, politik Pavel Fischer, lekár Marek Hilšer, alebo generál Petr Pavel. V marci v roku 2019 oznámil plán zabojovať o Hrad majiteľ TV Barrandov Jaromír Soukup, kandidovať mieni aj právnička Klára Long Slámová. Verejnosťou prebiehajú špekulácie o kandidatúre Andreja Babiša, ale svoju kandidatúru zvažuje aj Miroslav Kalousek.

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.

Pellegrini avizuje ďalšie referendum
V centrále strany Hlas - sociálna demokracia na Lazaretskej sa dnes konala TB, na ktorej sa predseda Peter Pellegrini vyjadril k aktuálnej situácii na Slovensku. Hodnotenie minulého roku "Minulý rok bol rokom zlyhania," skonštatoval P. Pellegrini... Čítať ďalej
10 | 01 | 2022 | Eka Balašková