Ruské mierové sily dorazili do Kazachstanu
06 | 01 | 2022 I Ivan Brožík

Informuje agentúra  RIA Novosti: Počet obetí počas nepokojov v Kazachstane stúpol na 18, 748 bolo zranených.

Prezident republiky Kassym-Žomart Tokajev už skôr varoval, že úrady prijmú proti demonštrantom najtvrdšie opatrenia, keďže na následky nepokojov už zomreli a utrpeli muži zákona . 

Dorazili mierové jednotky 

Rusko vyslalo do krajiny časť mierového kontingentu. Do Kazachstanu dorazili prvé jednotky ruských mierových síl.

Začalo sa to cenami

Obyvatelia miest Zhanaozen a Aktau , ktoré sa nachádzajú v oblasti Mangistau produkujúcej ropu , sa zhromaždili na protest proti dvojnásobnému zvýšeniu ceny skvapalneného ropného plynu používaného ako palivo pre autá. Republikové ministerstvo energetiky vysvetlilo, že od 1. januára sa jeho hodnota začala formovať na elektronickom burzovom obchodovaní na základe ponuky a dopytu.

Kríza v Alma-Ate

 V Alma-Ate , bývalom hlavnom meste republiky, došlo 4. a 5. januára k stretom s bezpečnostnými zložkami, polícia použila plyn a omračujúce granáty. V celom Kazachstane bol internet vypnutý, niektoré TV kanály dočasne prestali vysielať.

Indície na prevrat

Najvyšší vrchný veliteľ ozbrojených síl Kazašskej republiky Tokajev včera ráno odvolal vládu. Oznámil tiež, že sa stáva šéfom Bezpečnostnej rady, ktorú predtým viedol prvý prezident republiky Nursultan Nazarbajev a oznámil nové opatrenia na vyriešenie situácie.

Vláda dnes zaviedla štátnu reguláciu cien benzínu a nafty na 180 dní.

V celej republike bol zavedený výnimočný stav.

V Alma -Ate strieľa vojsko do demonštrantov
Vojaci strieľajú na demonštrantov a ich a vozidlá na Námestí republiky Streľba sa začala v Alma-Ate, kde nepokoje neutíchajú už niekoľko dní. Informoval o tom spravodajca agentúry TASS. Streľba po výzve Armáda v Alma-Ate podľa neho cez... Čítať ďalej
06 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

___________________________

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.