Vyjadriť sa v referende o predčasných voľbách je plným právom ľudí, hovorí Boris Kollár
04 | 01 | 2022 I Ivan Mihale

Otázka referenda o predčasných voľbách je opäť na stole. Predseda parlamentu Boris Kollár má v otázke referenda jasno. O ostatných koaličných partneroch sa to povedať nedá.

Po šiestich mesiacoch, ktoré uplynuli od zamietnutia návrhu na zmenu Ústavy Slovenskej republiky v súvislosti s referendom, a počas ktorých parlament o tom nemohol rokovať, je téma referenda o skrátení volebného obdobia späť. Ešte pred vianočnými sviatkami o referende rokovala koaličná rada, ale k zhode medzi koaličnými partnermi nedošlo. A to napriek tomu, že ešte v nedávnej minulosti všetky koaličné strany referendum ako plné právo ľudí vyjadriť sa k politickému dianiu podporovali. Boris Kollár je z ich postoja sklamaný.

„Nie je to tak dávno, čo moji koaliční partneri, či už Oľano, SaS alebo Za ľudí referendum schvaľovali. Teraz zrazu otočili a buď sú úplne proti, alebo tvrdia, že to nie je pre nich téma dňa. Nerozumiem tomu. Môj názor je nezmenený, to, čo som hovoril pred polrokom, hovorím aj teraz -  ľudia by v demokratickej spoločnosti mali mať možnosť vyjadriť svoj názor a svoju nespokojnosť s prácou politických predstaviteľov, ktorých si zvolili, aj mimo štandardného štvorročného volebného obdobia,“ povedal Boris Kollár.

Kollár s cieľom dosiahnuť v tejto otázke dohodu, avizoval zvolanie okrúhleho stola, kde by si spoločne sadli všetky parlamentné strany, teda aj predstavitelia opozície. Zatiaľ sa zdá, že to s uskutočnením okrúhleho stola  nebude mať ľahké. Viacerí politici už prišli s výhradami, s kým sú si ochotní sadnúť a s kým nie. 

Chystá sa štátna moc zapchať nepohodlným ústa?
Rezort ministertva vnútra prichádza s novým nápadom. Na sociálnej sieti burcuje: "Poď brániť demokraciu proti cudzím vplyvom a manipuláciám! A zriaďuje novú organizáciu, Centrum boja proti hybridným hrozbám MV SR. Hľadajú sa noví zapálení a... Čítať ďalej
04 | 01 | 2022 | Gabriela Fedičová

„Je neuveriteľné, že si politici ani nevedia sadnúť za spoločný stôl. Rozprávať sa, diskutovať, rokovať o téme. K výhradám o referende sa tak najnovšie pridali ešte výhrady typu: „s tým si ja za stôl nesadnem“. Dnes tu máme právne priechodnú možnosť zakotviť referendum o skrátení volebného obdobia v Ústave Slovenskej republiky, ak túto zmenu schváli parlament. Túto možnosť podporuje prezidentka aj predseda Ústavného súdu. Samozrejme, treba to dobre pripraviť, napríklad nastaviť také kvórum, aby referendum bolo funkčné a zároveň aby sa inštitúcia referenda nedala zneužiť. O tom všetkom treba diskutovať a preto som zvolal okrúhly stôl. A ako prvá odozva na túto iniciatívu sa v médiách objavili hlášky, kto s kým si sadne a kto s kým nie. Som z toho rozčarovaný,“ povedal predseda parlamentu.

Po tom, čo v júli minulého roka Ústavný súd vyhlásil otázku referenda o skrátení volebného obdobia za protiústavnú, prezidentka republiky Zuzana Čaputová povedala, že by referendum vyhlásila, ak by národná rada schválila zmenu Ústavy. Faktom je, že za šesť mesiacov, kedy o návrhu parlament nemohol rokovať, okrem hnutia Sme rodina, ktoré referendum podporovalo aj podporuje, ostatné koaličné strany zmenili v tejto otázke svoj postoj. Boris Kollár teda dnes nemá podporu svojich koaličných partnerov. Napriek tomu chce za referendum zabojovať.

Uteč kto môžeš, Slovensko patrí iba primitívnej moci a celebritám na nej prisatých
Keby hlúposť na Slovensku tiekla, sme krajinou jazier, vodopádov, fjordov a močarísk a to ešte s oceánom okolo jej hraníc. Hlúposť moci trpiacej komplexom geniality, hlúposť celebrít, užívajúcich si z moci nadojené prachy a áno, hlúposť nás... Čítať ďalej
02 | 01 | 2022 | Ivan Brožík

„Budem bojovať za to, aby možnosť všeľudového hlasovania o otázke skrátenia volebného obdobia bola zakotvená v Ústave. Urobím všetko pre to, aby sa okrúhly stôl za účasti všetkých parlamentných strán uskutočnil, aby tu prebehla riadna diskusia a aby sme dospeli v tejto otázke ku kompromisu. Doteraz bolo vyzberaných niekoľko stotisíc podpisov za referendum o predčasných voľbách. Ľudia nám teda dali jasne najavo, že chcú mať túto možnosť vyjadrenia sa k politickému dianiu,“ povedal na záver Boris Kollár