Slovenskí hydinári majú zlé správy: Za TOTO všetko si znova priplatíme!
03 | 01 | 2022 I Diana Zaťková

Slovenským hydinárom zvoní umieráčik! Nielen, že príde k výraznému poklesu spracovania slovenskej hydiny, ale prebaľovanie a dovozy zahraničného hydinového mäsa budú výrazným spôsobom narastať. A my zákazníci? My si priplatíme!

"Máme dôvodné obavy, že veľké množstvo chovateľov hydiny bude musieť pri súčasnom vývoji výrobných nákladov a odbytových cien ukončiť svoju činnosť a príde k výraznému poklesu spracovania slovenskej hydiny. Rovnako výrazne poklesne aj podiel slovenského hydinového mäsa na pultoch obchodov," uviedol riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár.

Naopak prebaľovanie a dovozy zahraničného hydinového mäsa budú podľa neho výrazným spôsobom narastať.

Neúnosné náklady

Upozorňuje, že ÚHS v roku 2022 očakáva ďalší rast výrobných nákladov v chove a spracovaní hydiny. Chovatelia a spracovatelia hydiny podľa neho už teraz avizujú, že od januára 2022 budú mať výrazný nárast cien energií - pri elektrickej energii o viac ako 200 % a plyne o viac ako 500 %, píše Nový Čas.

Od nového roka lieky bez doplatkov? POZOR! Nie všetky a nie pre všetkých
Od Nového roka viaceré skupiny pacientov nebudú za lieky v lekárni doplácať. Má to však opäť niekoľko háčikov. Bez doplatku nebudú všetky lieky a tiež nie pre všetkých dôchodcov, píše portál dnes24.sk. Závisieť to bude od výšky ich príjmu. Uviedla... Čítať ďalej
02 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

"Rovnako aj výrobcovia kŕmnych zmesí avizujú v roku 2022 ďalší výrazný rast cien kŕmnych zmesí. Preto bude nevyhnutné ďalšie zvyšovanie odbytových cien za živú hydinu, vajcia, ako aj hydinové mäso tak, aby pokryli zvýšené výrobné náklady," priblížil Molnár.

Pozor na zdravie ohrozujúce mäso zo zahraničia

Opatreniami by podľa Molnára mali byť aj dôsledné kontroly dovážaného hydinového mäsa, zamedzenie dovozu zdravie ohrozujúcich výrobkov na trh v SR, vedenie obyvateľov k spotrebe slovenských potravín, ako aj zavedenie povinného označovania krajiny pôvodu hydinového mäsa na hornej etikete výrobku a slovenskej vlajky pri cenovke na pultoch reťazcov pri slovenských potravinách.

Upozornil, že ak sa neprijmú účinné a dlhodobé opatrenia na ochranu a podporu domáceho hydinového mäsa a vajec, v najbližšom období bude produkcia živej jatočnej hydiny a hydinového mäsa na Slovensku naďalej rapídne klesať a sebestačnosť sa môže dostať iba na úroveň okolo 30 %.

Zostalo vám jedlo zo sviatkov? Nezúfajte, dajú sa s ním robiť divy!
Neviete čo so zvyškami jedla? Stačí trošku fantázie a rodina si oblíže prsty. Všetko naokolo už istú dobu zdražieva a rok 2022 sa bude určite niesť v duchu uťahovania si opaskov. Nehovoríme, že inokedy je plytvanie jedlom v poriadku, ale počas... Čítať ďalej
02 | 01 | 2022 | Diana Zaťková

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.