Putin varoval Bidena pred veľkou chybou. Čo si povedali v telefonáte?
31 | 12 | 2021 I TASR / JK

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok telefonicky hovoril so svojím americkým mocenským náprotivkom Joeom Bidenom o diplomatickom riešení napätých vzťahov medzi Moskvou a Západom v súvislosti s Ukrajinou.

Telefonát, ktorý si vyžiadala ruská strana, trval 50 minút. Išlo o druhý telefonický rozhovor medzi Kremľom a Bielym domom za uplynulé tri týždne, čo odráža intenzívne snahy o urovnanie eskalujúcej patovej situácie na okraji východnej Európy. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Obe strany pred štvrtkovým rozhovorom tvrdili, že sú pripravené počúvať. Putin bol podľa vyjadrenia svojho poradcu pre zahraničnú politiku Jurija Ušakova s rozhovorom celkovo "spokojný", amerického lídra však varoval pred uvalením prísnych sankcií.

"Bola by to kolosálna chyba. Dúfame, že k tomu nedôjde," povedal novinárom Ušakov s tým, že Moskva podľa Putina potrebuje konkrétne "výsledky" z nadchádzajúcich bezpečnostných rokovaní vo forme zaručenia bezpečnosti pre Rusko.

Biden naopak upozornil Putina, že ak dôjde k ruskej invázii na Ukrajinu, Moskva musí počítať s ráznou reakciou USA. Šéf Bieleho domu ďalej zdôraznil potrebu "deeskalácie" napätia, aby mohlo diplomatické úsilie dostať určitý tvar.

Biden počas telefonického rozhovoru s ruským lídrom "jasne povedal, že Spojené štáty, ich spojenci a partneri budú rozhodne reagovať, ak Rusko bude ďalej napádať Ukrajinu," uviedla vo vyhlásení tlačová tajomníčka Bieleho domu Jen Psakiová.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/12/30/co-ti-rusi-nevymyslia-3