Gastro prevádzky konečne otvoria! No vláde zaslali zásadný odkaz
31 | 12 | 2021 I Diana Zaťková

Tak sme sa konečne dočkali! V pondelok 3. januára sa otvárajú všetky gastroprevádzky. Teda tie, ktoré ešte neskrachovali a chcú pokračovať v tomto neistom biznise.

V reakcii na možnosť poskytovať reštauračné služby pre obmedzený okruh zákazníkov hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro uviedla, že vítajú rozhodnutie otvoriť reštaurácie 3. januára. Ale zároveň majú na vládu odkaz, píše portál dnes24.sk.

Prišli o najziskovejšie obdobie roka

„Rozhodnutie vlády otvoriť gastro od 3. januára 2022 vítame, pretože vieme, že dátum otvorenia sa, žiaľ, mohol vzhľadom na pandemickú situáciu ešte posúvať. A to aj napriek tomu, že celý sektor týmto krokom príde o sviatky i obdobie medzi Vianocami a Novým rokom, čo budú nemalé straty,“ spresnila.

Vláda musí pomôcť pri obrovských stratách

Gastrosektor podľa jej slov potrebuje akúkoľvek pomoc, pretože je v extrémne kritickej situácii. „Je nevyhnutné, aby vláda zvýšila schémy podpôr tak, aby aspoň čiastočne obrovské straty z tohto obdobia vykompenzovala. Potrebné je tiež nastaviť jasné pravidlá pre fungovanie gastrosektora do budúceho roku,“ zdôraznila.

„Do nového roka si veľmi prajeme, aby nedošlo k ďalšiemu lockdownu. Pre gastro sú základom prežitia hostia, hoci mnohí podnikatelia sa budú z tejto krízy spamätávať celé roky," upozornila hovorkyňa.

Na Silvestra budú obchody otvorené kratšie, na Nový rok ostanú zatvorené
V posledný deň roku, piatok 31. decembra, budú obchody na Slovensku otvorené kratšie. Zatvárajú väčšinou medzi 16.00 a 18.00 h. V sobotu 1. januára je sviatok, predajne tak budú zatvorené. Novela Zákonníka práce od júna 2017 zaviedla do praxe... Čítať ďalej
30 | 12 | 2021 | im/tasr

Mnohí zo sektoru nadobro odišli

Pripomenula tiež, že nesmieme zabúdať na desiatky podnikov, ktoré pandémia zatvorila nadobro, ako aj na odchod šikovných kuchárov, čašníkov do iných zamestnaneckých odvetví.

Z aktualizovanej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vyplýva, že od pondelka 3. januára už môžu byť pre očkovaných a ľudí, ktorí v posledných 180 dňoch prekonali ochorenie COVID-19 (režim OP), otvorené všetky prevádzky verejného stravovania aj na konzumáciu na mieste.

Stále sa musia dodržiavať prísne opatrenia

Podmienkou na otvorenie v režime OP je obsadenosť maximálne do 50 % kapacity zariadenia, obsadenie jedného stola najviac štyrmi osobami alebo osobami z jednej domácnosti a zabezpečenie dvojmetrových odstupov medzi stolmi. Konzumácia pokrmov alebo nápojov je povolená výlučne posediačky.

Maximálna kapacita 50 % sa netýka závodných, školských a podobných jedální. Prevádzky môžu v režime základ naďalej fungovať prostredníctvom výdaja jedál a nápojov, zabalených na odber so sebou.

Politička sa pýta: Čo nám chce pán minister svojou dovolenkou povedať?
Dovolenku ministra zdravotníctva v čase, keď on sám tvrdí, že sa pomaly musíme pripravovať na vojnovú medicínu si všimla aj predsedníčka NaS, Anna Belousovová. Bojový stav "Stále nám tvrdili a tvrdia, že sa nachádzame v bojovom stave." Píše A.... Čítať ďalej
30 | 12 | 2021 | Eka Balašková

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.