Lenina čaká ešte dlhý a pokojný spánok tam, kde je
27 | 12 | 2021 I Ivan Brožík

"Teraz je tu iná agenda, ktorá obsahuje množstvo dôležitejších otázok a problémov", odpovedal tlačový tajomník prezidenta Ruskej federácie Dmitrij Peskov na prekvapivú novinársku otázku na pravidelnej tlačovej besede Kremľa. Týkala sa miesta definitívneho posledného odpočinku V. I. Lenina.

"Otázka "vysťahovania" mumifikovaného tela Vladimíra Lenina z mauzólea na Červenom námestí nie je na programe dňa, takéto plány nie sú." Povedal tlačový tajomník prezidenta Putina Dmitrij Peskov. Ruská pravoslávna cirkev dúfa, že skôr či neskôr sa nájde konsenzus o pochovaní Leninovho tela.

"Bude žiť večne"!

Lenin zomrel 21. januára 1924 vo svojom sídle v Leninských Gorkách pri Moskve vo veku 54 rokov. Pred smrťou nezanechal žiadne písomné príkazy, týkajúce sa spôsobu a miesta jeho pohrebu. 22. januára bolo Leninovo telo nakrátko zabalzamované, rozlúčka so predstaviteľom Rady ľudových komisárov bola predĺžená, potom padlo rozhodnutie o dlhodobej konzervácii Leninovho tela.

Svetové dedičstvo UNESCO

Stavba súčasného mauzólea bola dokončená v roku 1930. V rokoch 1953-1961 sa v mauzóleu nachádzal aj sarkofág s telom Josifa Visarionoviča Stalina, ktorého neskôr pochovali pri kremeľskom múre. V roku 1990 Leninovo mauzóleum ako „výborný príklad sovietskej monumentálnej architektúry“ zaradili do zoznamu svetového dedičstva UNESCO spolu s celým moskovským Kremľom a priľahlým Červeným námestím.

Moskva: Rozhovory s Washingtonom sa začnú hneď po sviatkoch, NATO si musí počkať
Hlavné kolo rozhovorov medzi Ruskom a Spojenými štátmi o bezpečnostných zárukách sa uskutoční bezprostredne po novoročných sviatkoch. Oznámil to v pondelok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Informáciu zverejnila agentúra TASS. "So... Čítať ďalej
27 | 12 | 2021 | Ivan Brožík

_______________

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.