Moskva: Rozhovory s Washingtonom sa začnú hneď po sviatkoch, NATO si musí počkať
27 | 12 | 2021 I Ivan Brožík

Hlavné kolo rozhovorov medzi Ruskom a Spojenými štátmi o bezpečnostných zárukách sa uskutoční bezprostredne po novoročných sviatkoch. Oznámil to v pondelok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Informáciu zverejnila agentúra TASS.

"So Spojenými štátmi budeme viesť veľké kolo rozhovorov, ktoré sa uskutočnia hneď po skončení novoročných sviatkov," povedal Lavrov.

Rusko ide do dialógu bez ultimát

Minister dodal, že Moskve záleží na načasovaní rokovaní, pričom poznamenal, že ich nemožno naťahovať, napriek tomu, že Ruská federácia v tejto otázke nepredkladá ultimáta.

„Hlavná vec, ako povedal prezident, je, aby sa iba donekonečna nehovorilo, aby sa naše návrhy nepretriasali v nekonečnej diskusii, čím je Západ známy a čo vie robiť, ale aby sa výsledkom všetkých týchto diplomatických snáh stalo niečo hmatateľné. Nepredkladáme žiadne ultimáta,“ vyzval nepriamo Washington Sergej Lavrov.

NATO si musí počkať, je druhé v poradí

Lavrov tiež zdôraznil, že v tomto smere je Washington hlavným vyjednávačom o bezpečnostných zárukách s Ruskom. „Členovia NATO, samozrejme, niečo navrhovali cez Stoltenberga ako generálneho tajomníka NATO. Ale je jasné, že návrh Spojených štátov má prioritu, hneď po ňom, doslova o deň,  by sa malo uskutočniť zasadnutie Rady Rusko-NATO a táto organizačná štruktúra odzrkadľuje tie projekty, ktoré sme predložili a ktoré sme predložili na posúdenie Američanom aj NATO,“ povedal tiež Lavrov.

Zastúpenie na rokovaniach

Na rokovaniach sa zúčastnia zahraničné a obranné rezorty Spojených štátov a Ruska s cieľom dosiahnuť bezpečnostné záruky, uviedol Lavrov.

"Chcem len povedať, že toto sú rezorty zahraničnej politiky a obrany a my už poznáme plány Američanov, oni poznajú naše plány. Myslím si, že čoskoro to bude známe," povedal. 

Na riešenie problémov netreba výskumný ústav, stačí pár hodín

"Samozrejme vážne, ruská strana je pripravená začať rokovania. Problémy, ktoré sa vyostrili, si nevyžadujú vytvorenie výskumného ústavu, ktorý by ich skúmal. Budú prediskutované skupinou profesionálov a práve oni budú zodpovední za prípravu pozícií, za vedenie a hodnotenie týchto rokovaní,“ dodal Lavrov.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo 17. decembra návrhy zmlúv s USA o bezpečnostných zárukách, ako aj dohôd o bezpečnostných opatreniach pre Ruskú federáciu a členské štáty Severoatlantickej aliancie. Americkej strane ich odovzdali 15. decembra na stretnutí diplomatických služieb.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/12/26/putin-nato-sa-docka-reakcie

_________________

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.