Vianoce u Jej majestátu Kráľovnej Alžbety
25 | 12 | 2021 I Ivan Brožík

Kráľovna Alžbeta prežila prvé Vianoce bez milovaného princa Philipa a vo svete naďalej zúri pandémia koronavírusu. Aké boli  vianočné sviatky v kráľovskej rodine tento rok? Poznáte ich tradície? Viac prezradil portál diva.aktuality.sk.

"Najkrajšie sviatky v roku radostne a v kruhu rodiny prežívajú aj členovia britskej monarchie. Hoci majú zopár "oficiálnych tradícií", pri ktorých sú na očiach celému svetu, Vianoce sa nesú v duchu pokoja, lásky a rodiny. Kate a William sa snažia, aby ich deti mali čo najnormálnejšie Vianoce, ako ich rovesníci a uprednostňujú rodinné tradície." Píše nami citovaný zdroj.

„Je pre nich dôležité, aby ich deti zdieľali detské tradície ako ich kamaráti v škole," odvoláva sa zdroj pre Us Weekly. „Urobia všetko pre to, aby to bolo mimoriadne a výnimočné."

Pandémia narušila staré tradície

"Rodina sa vo veľkom počte zvykla stretávať v anglickom Sandringham House v Norfolku, čo sa ale zmenilo minulý rok kvôli pandémii. Kráľovná Alžbeta a princ Philip sa vlani rozhodli, že strávia sviatky vo Windsore, kde ich ostatní členovia rodiny chodili len navštevovať. Rovnaký postoj zaujala panovníčka aj tento rok, hoci išlo o jej prvé sviatky bez manžela." Píše diva.aktuality.sk.

"Kráľovná spolu s princom Philipom zvykli na Vianoce pricestovať vlakom, aby ukázali ľuďom, že sú takí, ako všetci ostatní."

Originálne pohľadnice

Podľa nami citovaného zdroja "kráľovná každoročne posiela približne 750 vianočných pohľadníc rodine, priateľom, členom kráľovskej domácnosti a britským vládnym predstaviteľom. William a Kate už tradične vydávajú novú rodinnú fotku a fanúšikovia ju pred Vianocami už aj očakávajú."

Stromček zdobia aj deti

„Kráľovná nie je okázalá, takže výzdoba je minimálna,“ cituje portál diva.aktuality.sk bývalého šéfkuchára kráľovnej Darrena McGradyho. „Kráľovská rodina má v jedálni veľký vianočný stromček a veľký strieborný umelý stromček, je asi 30 rokov starý." Členovia rodiny, vrátane kráľovniných pravnúčat, pomáhajú dozdobiť stromček na Štedrý večer."

"Kráľovská rodina si vymenila darčeky na Štedrý večer po popoludňajšom čaji. Kráľovná tiež osobne rozdáva darčeky členom svojej kráľovskej domácnosti v Buckinghamskom paláci a na hrade Windsor. Navyše dáva svojmu personálu vianočné pudingy! Na druhý deň, 25. decembra sa rodina prebúdza a pri nohách postele ich čakajú pančuchy naplnené drobnými darčekmi a ovocím." Píše diva.aktuality.sk.

Vážia sa pred a po obede

"Ráno 25. decembra rodina jedáva tradičné anglické raňajky, ktoré zvyčajne pozostávajú zo slaniny, párkov a vajec. Po kostole si rodina pochutnáva na hlavnom jedle, na vianočnom obede. Kým hlavným chodom je pečený moriak, k jedlu patrí niekoľko príloh a vianočný puding. Zaujímavým zvykom je, že členovia rodiny sa vážia pred a po vianočnom obede. Tradíciu začal už Henrich VII." Informuje nami citovaný zdroj.

Každoročná prechádzka do kostola

"Rodina chodí každý rok na Vianoce do kostola svätej Márie Magdalény. „Kráľovná považuje sviatočné obdobie za hlboko náboženskú príležitosť,“ povedal zdroj. Na ich tradičnú prechádzku sa vždy tešia aj Briti, ktorí sa zvyknú chodiť na všetkých členov kráľovskej rodiny pokope pozerať." Dodáva web diva.aktuality.sk

Vianoce vždy nie sú len o pokoji a radosti! Toto sú najhoršie udalosti, ktoré sa stali v tomto období
Vznik Ku-klux-klanu či ničivé katastrofy. Hoci sa Vianoce už tradične označujú ako sviatky lásky a pokoja, ani v tomto období nebol mier, láska a pokoj zaručený. Zlo, rovnako tak ako smrť, nikdy neoddychuje. Vybrali sme pre vás niektoré z... Čítať ďalej
25 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

_______________

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.