Vianoce vždy nie sú len o pokoji a radosti! Toto sú najhoršie udalosti, ktoré sa stali v tomto období
25 | 12 | 2021 I Diana Zaťková

Vznik Ku-klux-klanu či ničivé katastrofy. Hoci sa Vianoce už tradične označujú ako sviatky lásky a pokoja, ani v tomto období nebol mier, láska a pokoj zaručený. Zlo, rovnako tak ako smrť, nikdy neoddychuje.

Vybrali sme pre vás niektoré z najhorčích udalostí, ktoré sa stali v období vianočných sviatkov. 

Vianočná povodeň v roku 1717

Zatiaľ čo sa všetci pripravovali na oslavu Vianoc, nad Severným morom bujnela gigantická búrka, ktorá sa chystala spôsobiť jednu z najväčších prírodných katastrof v histórii Európy. Na Štedrý deň, približne o jednej hodine ráno, povodňová vlna udrela na pobrežie a zaplavila veľký pás fariem a miest rozprestierajúcich sa od Holandska po Dánsko, píše portál brainee.sk.

Prúd strhol tisíce ľudí priamo z postelí. Mnohí sa utopili, ostatní bojovali o život v korunách vysokých budov a stromov. Voda dosiahla výšku cez tri metre a ničila všetko, čo jej prišlo do cesty. Obloha sa vyjasnila až 27. decembra. Dovtedy však stihlo zomrieť približne 14-tisíc ľudí.

Veľká vianočná povodeň

Zdroj:  Wikipedia/Neznámy autor

Založenie Ku-Klux-Klanu v roku 1865

Zatiaľ čo deti sa tešili na vianočné darčeky, v americkom meste Pulaski bola založená najznámejšia nenávistná skupina rasistov v Spojených štátoch. Ku-Klux-Klan skutočne vznikol na Štedrý večer v roku 1865. No namiesto pokoja a lásky šíril nenávisť a rasizmus.

Vianočné posolstvo pápeža Urbi et Orbi (plné znenie)
Dnes, 25. decembra napoludnie sa pápež František prihovoril mestu Rím i celému svetu s vianočným prianím. Oproti minulému roku, keď udeľoval požehnanie Urbi et Orbi z vnútra sály, tentoraz to už bolo ako tradične z loggie na priečelí Baziliky sv.... Čítať ďalej
25 | 12 | 2021 | Ivan Brožík

V čase najväčšej slávy mal približne šesť miliónov členov. Tí vyvraždili a umučili tisíce Afroameričanov iba kvôli ich farbe pleti. Základom klanu bola anonymita, ktorú docielili známym rúchom.

To vzniklo z habitu španielskych kňazov, ktorí v nich vykonávali pohrebné slávnosti. Klan prežil dodnes, no má len niekoľko tisíc členov.

Ku-Klux-Klan

Zdroj:  Wikipedia/Denver Library Digital Collections

Smrť Charlieho Chaplina v roku 1977

Legendárny britský filmový herec, skladateľ, režisér a producent Charlie Chaplin zomrel skoro ráno 25. decembra počas spánku v dôsledku mozgovej porážky. Ikona nemého filmu mala 88 rokov.

Je smutné, že v hrobe pokoj nenašiel - jeho rakvu v roku 1978 vykopali dvaja imigranti, ktorí od rodiny žiadali výkupné. Rakvu sa však nakoniec podarilo nájsť.

Charlie Chaplin Classic - YouTube

Zdroj: YouTube

Požiar Kongresovej knižnice v roku 1851

Kongresová knižnica vo Washingtone sa v roku 1851 mohla pýšiť zbierkou približne 55-tisíc kníh. Všetko sa však zmenilo 24. decembra toho roku. Chybný komínový prieduch takmer celú knižnicu zapálil.

Priestory v minulosti horeli hneď niekoľkokrát, no vždy sa väčšinu kníh podarilo zachrániť. Teraz však bolo všetko inak. Zhorelo 35-tisíc kníh

Medzi nimi boli dve tretiny 6487-zväzkovej zbierky Thomasa Jeffersona. Tá mala, paradoxne, nahradiť knihy stratené pri vyhorení knižnice v auguste 1814 a počas vojny v roku 1812. 

Budova amerického Kongresu v minulosti

Zdroj:  Wikipedia/Library of Congress

Tsunami v Indickom oceáne v roku 2004

Dňa 26. decembra 2004 otriaslo dnom Indického oceánu pri pobreží Indonézie zemetrasenie s magnitúdom 9,1 a uvoľnilo energiu ekvivalentnú 23-tisíckam atómových bômb zhodených na Hirošimu.

Rusko oznámilo stiahnutie časti armády od hraníc s Ukrajinou
V Rusku oznámili stiahnutie viac ako 10-tisíc vojakov Južného vojenského okruhu Ruskej federácie (YuVO) do miest trvalého nasadenia, ktorí boli začiatkom decembra vyslaní na zimu na cvičisko na juhu Ruskej federácie. Píše o tom, čerpajúc z... Čítať ďalej
25 | 12 | 2021 | Ivan Brožík

Ak by boli škody zachytené na morskom dne, nebol by to veľký problém. Silné zemetrasenie však vytlačilo obrovské množstvo vody a vyslalo masívne vlny ničenia, ktoré sa šírili smerom k okolitým pobrežiam.

Až 30-metrové vlny zabili 230-tisíc ľudí v 15 krajinách a spôsobili škody na majetku vo výške 14 miliárd dolárov. Išlo o najsmrteľnejšie cunami v zaznamenanej histórii.

Tsunami: Amazing Photoshopped Pictures of XXL Waves - YouTube

Ilustračné foto, zdroj: YouTube

Srbský prezident Vučič plánuje požiadať Putina o ďalšie dodávky plynu
Srbský prezident Aleksandar Vučič plánuje v sobotu požiadať ruského prezidenta Vladimira Putina o ďalšie dodávky plynu. Vučič to uviedol v piatok počas rozhovoru pre srbskú komerčnú televíziu TV Prva, informovala agentúra TASS. "Budeme mať viac... Čítať ďalej
25 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová/TASR

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.