Ukrajinský Naftogaz schladil rusofóbov - americký plyn technicky nedokáže prijať
25 | 12 | 2021 I Ivan Brožík

Vedúci predstaviteľ spoločnosti "Naftogaz" Jurij Vitrenko prudko schladil všetkých vojnových štváčov. "Ukrajina zatiaľ nie je pripravená zabezpečiť alternatívne dodávky plynu cez Poľsko pre chýbajúcu infraštruktúru, potrebnú na prepravu skvapalneného plynu." 

"Šéf Naftogazu uviedol, že Ukrajina nie je pripravená poskytnúť alternatívne dodávky plynu." Podľa agentúry TASS to znamená, že buď Ukrajina nakúpi plyn v Rusku, alebo zmrzne.

Cez Poľsko sa to nedá

Jurij Vitrenko poznamenal, že dodávky plynu cez Poľsko nie je možné zabezpečiť pre chýbajúcu infraštruktúru potrebnú na prepravu skvapalneného plynu. "Fyzicky lode s LNG (skvapalneným plynom - TASS) nemôžu vstúpiť na Ukrajinu. A dokonca ani z terminálu v Poľsku nemôže replynovaný LNG fyzicky vstúpiť na Ukrajinu potrubím," povedal Vitrenko v rozhovore pre RBC-Ukraine . 

Technika to neumožňuje

Na realizáciu takéhoto projektu je podľa neho potrebné modernizovať systém a investovať najmä do problému takzvaných „úzkych miest“. „Terminál Swinouscie sa nachádza príliš ďaleko od územia Ukrajiny... Aby odtiaľ plyn mohol fyzicky prúdiť na Ukrajinu, alebo by sa napríklad plyn z Nemecka cez Poľsko mohol dostať na Ukrajinu, museli by byť tieto technologickjy problematické úseky bližšie k územiu Ukrajiny rozšírené. vDá sa to, ale ttrvá to určitý čas,“ dodal šéf Naftogazu. 

Obchod s USA je iba na papieri

Vitrenko upozornil na možnosť nákupu skvapalneného plynu zo Spojených štátov, čo však podľa neho nerieši otázky energetickej bezpečnosti Ukrajiny. 

Srbský prezident Vučič plánuje požiadať Putina o ďalšie dodávky plynu
Srbský prezident Aleksandar Vučič plánuje v sobotu požiadať ruského prezidenta Vladimira Putina o ďalšie dodávky plynu. Vučič to uviedol v piatok počas rozhovoru pre srbskú komerčnú televíziu TV Prva, informovala agentúra TASS. "Budeme mať viac... Čítať ďalej
25 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová/TASR

_____________

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk – ďakujeme, redakcia HD.