Ukrajina konštatuje: Krym sa zmenil na nepotopiteľnú lietadlovú loď
25 | 12 | 2021 I Ivan Brožík

Veliteľ ukrajinského námorníctva Nejižpapa Oleksij Leonidovyč tvrdí, že Rusko zmenilo Krym na nepotopiteľnú lietadlovú loď. Podľa neho sa okrem toho počet lodí ruskej Čiernomorskej flotily zvýšil približne trojnásobne. Informuje o tom portál topwar.ru.

Toto vyhlásenie povedal veliteľ ukrajinského námorníctva kontradmirál Nejižpapa pre jednu z kancelárií vysielača Radio Liberty.

Čierne more je po zuby vyzbrojené

Ukrajinský námorný veliteľ tvrdí, že Moskva venuje Čiernomorskej flotile mimoriadnu pozornosť. Od roku 2015 posiela všetky nové lode iba tam, pričom z nejakého dôvodu neuprostredňuje výrazné posilnenie iných flotíl ruského námorníctva.

Všetky lode, spustené do činnej služby od začiatku roka 2015, boli zaradené do Čiernomorskej flotily. Ide o šesť ponoriek, fregaty, raketové člny, pomocné lode, hliadkové člny a iné.

Ukrajinské  obavy

Veliteľa námorníctva Ozbrojených síl Ukrajiny znepokojujú aj ruské pobrežné protilodné komplexy „Ball“ a „Bastion“, ktoré sa objavili na Krymskom polostrove a ktoré kontrolujú značnú časť vodnej oblasti Čierneho mora.

Nejižpapa tvrdí, že všetky tieto sily sú určené na ochranu „okupovaného územia“.

V čom má ukrajinský admirál pravdu

Nuž, len v tom, že Ozbrojené sily Ruskej federácie venujú zvýšenú pozornosť bezpečnosti Krymského polostrova a jeho obyvateľov. Napríklad minulý týždeň sa tam konalo cvičenie protivzdušnej obrany, do ktorého boli zapojené systémy S-400 Triumph.

Krym sa stal ruským po referende medzi obyvateľmi polostrova, ktoré sa konalo v marci 2014.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/12/24/vianocny-pozdrav-salva-na-vytriezvenie-a-motiv-na-rokovanie

_________________

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.