ZVJS: Mimoriadne voľno na opustenie ústavu dostane cez Vianoce 85 odsúdených
24 | 12 | 2021 I IM/tasr

Mimoriadne voľno na opustenie ústavu dostane cez Vianoce 85 odsúdených. Počas Vianoc bude povolená vychádzka mimo ústav za účelom návštevy blízkych osôb na čas najviac 48 hodín 54 odsúdeným a opustenie ústavu je udelené štyrom odsúdeným. Informovala o tom hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Monika Kacvinská.

K utorku 21. decembra sa v ústavoch na výkon väzby a v ústavoch na výkon trestu odňatia slobody nachádza spolu 10.203 väznených osôb. Z toho je 1429 obvinených a 8774 odsúdených. "V súčasnosti sa vo výkone väzby a výkone trestu odňatia slobody nachádza 58 mladistvých osôb a 261 cudzincov," spresnila Kacvinská.

Pripomenula, že mimoriadne voľno na opustenie ústavu možno udeliť odsúdenému ako disciplinárnu odmenu za dlhodobé pozitívne výsledky dosahované pri plnení programu zaobchádzania, plnení pracovných povinností, výkone prospešných prác mimo ústavu, alebo za vykonanie príkladného činu.
"Následne všetky väznené osoby po návrate do ústavu budú umiestnené do karantény a podrobia sa antigénovému testovaniu aj v prípade, že sú očkované. Aj napriek obmedzeniam sa vo väzniciach väzenský personál spolu s väznenými osobami snažia vytvoriť príjemnú atmosféru a možnosti pre lepšie zvládanie odlúčenia od rodín," dodala Kacvinská.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/12/24/obrat-nato-pozyva-moskvu