Redakčné vianočné pozdravy
24 | 12 | 2021 I Eka Balaskova

Aj u vás to v kuchyni vyzerá tak, že idete nakŕmiť pol regimentu a vábne vône sa šíria doširoka-doďaleka? Poďte si pustiť pár najkrajších vianočných piesní, ktorými vás chceme pozdraviť. Poprosila som kolegov z redakcie, aby vás pozdravili každý jednou, svojou naj.

Ivan Brožík, šéfredaktor

pre nás vybral 59 rokov starú pieseň dvojice Šlitr-Suchý, Purpura.  Rád si však pustí aj Michaela Bublé & Bing Crosby - White Christmas a nechýba ani John Lennon - So this is Christmas. Ani u Brožíkovcov určite zaznie Stille Nacht od arnsdorfského učiteľa a organistu Franza Xavera Grubera a kaplána Josepha Mohra z kostola sv. Mikuláša v Oberndorfe pri Salzburgu. Hrala sa prvý raz 24. decembra 1818.

Ivan Mihale, zástupca šéfredaktora

odporúča "koledu", ktorá našim ušiam neznie úplne tradične, ale práve preto je krásna.

Diana Zaťková, redaktorka

mi tých krásnych pre vás ponúkla niekoľko, no a tu je jedna z nich

Ján Papuga, redaktor

nám všetkým posiela veľmi často spracovávanú pieseň White Christmas. Väčšinou ju poznáme ako melancholickú pieseň - tíško padá sneh, všade slávnostné ticho, no tu je z nej celkom slušná rocková "odpaľovačka". Poznáte?

Norbert Pančík, redaktor

je jeden z našich služobne mladších redaktorov, no jeho meno určite mnohí registrujete. Tak nech sa páči, vypočujte si aj pieseň, ktorú vám s prianí krásnych Vianoc posiela.

Gabriela Fedičová, redaktorka

je dáma, ktorá pre nás pripravuje témy aj z prostredia maďarsko-slovenských vzťahov, preto mňa vôbec neprekvapil jej výber piesne. Oplatí sa počuť ju.

Verili by ste,

že táto pieseň má pomaly tridsať rokov? Spojili sa v nej cez krásnu melódiu hlasy troch česko-slovenských hviezd Haberu, Gotta a Dvorského.

Vianoce vo folklóre

sú neodmysliteľne späté s koledami. Mnohé z ľudových kolied sa v tomto období spievajú aj v kostoloch počas svätej omše či bohoslužby. Jedna z nich preto nebude chýbať ani v dnešnom vianočnom koktejli. Nádherný hlas Hanky Hulejovej mne osobne spoľahlivo privodí zimomriavky.

No a na záver moja naj

Taká netradičná, skôr zádumčivá., hoci k Vianociam patrí skôr radosť a veselosť, Půlnoční od Václava Neckáře je tak trošku modlitba. A tak ju posielam aj vám. Nech stojí pri nás všetkých, keď príde tma ...

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.