Chce Nemecko premeniť EÚ na štvrtú nemeckú ríšu?
25 | 12 | 2021 I Eka Balaskova

Podľa Jarosława Kaczyňského Nemecko chce EÚ premeniť na štvrtú nemeckú ríšu. Správu priniesol Nový čas.

Nie je to nič negatívne.

„Existujú krajiny, ktoré nie sú nadšené perspektívou budovania štvrtej nemeckej ríše na základoch EÚ,“ uviedol Kaczynski v rozhovore pre poľský denník GPC. Upozornil naň portál euronews.com. „Štvrtá nemecká ríša“ nie je nič negatívne, vysvetlil Kaczynski, „pretože to nie je Tretia ríša, ale Prvá ríša“, teda Svätá ríša rímska nemeckého národa.Ak by Poliaci súhlasili s takýmto „moderným podriadením“, „boli by sme rôznymi spôsobmi degradovaní“, dodal Kaczynski, predseda vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), Pozorovateľmi je označovaný ako najvplyvnejší poľský politik.

Medvedík Braillík chce učiť deti čítať
Nemám rada zbytočné zdrobneliny a keď som počula slovíčko "Braillík", prevrátila som očami. Veľmi rýchlo som však zistila, že to bol omyl. "Neprevracaj očami," sfúkla ma moja asistentka, ktorá mi link na túto hračku poslala: "lebo keby si toto... Čítať ďalej
24 | 12 | 2021 | Eka Balaskova
?session=true

Morawiecki kritizoval Nemecko

A to počas inauguračnej návštevy Olafa Scholza, nového nemeckého kancelára v Poľsku. Premiér Mateusz Morawiecki kritizoval cieľ koalície troch nemeckých politických strán. Tým je transformácia Únie na "federálny štát", čo poľský premiér podľa Nového času označil za nebezpečnú utópiu.

Spory Poľska s EÚ

Nový čas vymenúva niekoľko z nich, pritom viaceré vyústili do žalôt na Súdny dvor EÚ.. V roku 2017 Poľsko začalo svoju kontroverznú reformu justície a Právo a spravodlivosť okrem iného EÚ obviňuje z toho, že na Ústavný súd dosadzuje lojálnych sudcov. Tiež sa EÚ nepáči zriadenie disciplinárnej komory - tá môže účelovo postihovať sudcov, ktorí sú kritickí voči vláde.

Vo veku 60 rokov zomrel bývalý poslanec NR SR
Vo veku 60 rokov zomrel bývalý štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR a bývalý poslanec Národnej rady (NR) SR za Smer-SD Jozef Burian. Informuje o tom strana Smer-SD na sociálnej sieti. "V takýchto chvíľach sa slová... Čítať ďalej
24 | 12 | 2021 | IM/tasr

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.