Minister financií prezradil, kedy dostanú prví zaočkovaní nad 60 odmenu: Bude to ešte tento rok?
23 | 12 | 2021 I Diana Zaťková

Peniaze na odmeny za očkovanie sme nenašli v špajzi! Prízvukuje expremiér Igor Matovič a dodáva, že sú to ušetrené náklady na prípadnú hospitalizáciu. Kedy teda môžu prví zaočkovaní nad 60 rokov očakávať peniaze?

Najefektívnejšia investícia?

Po podpise zmluvy so Slovenskou poštou môžu prví zaočkovaní nad 60 rokov očakávať tristo- a dvestoeurové odmeny niekedy po Vianociach. V prvej várke by sa mali šeky dostať k 500-tisíc ľuďom, píše denník Pravda.

„Pevne verím, že aj rozpočtová rada to vyhodnotí ako jednu z najefektívnejších investícií proti covidu,“ zdôraznil minister financií Igor Matovič s tým, že sa na odmenách za očkovanie pre ľudí nad 60 rokov vyplatí 270 miliónov eur. 

Záujem o očkovanie v danej skupine vzrástol

Podľa Matoviča finančná motivácia výrazne podržala záujem o očkovanie. Vyčíslil to na 395-percentný nárast záujmu oproti ľuďom vo veku 50 až 59 rokov, pričom v tejto druhej skupine, naopak, záujem klesol.

Keď vláda 25. novembra zaviedla lockdown, dramaticky klesol záujem o očkovanie prvou dávkou. „Z pohľadu rýchlosti očkovania bolo zavedenie lockdownu katastrofa,“ uviedol financmajster a dodal, že ochrana nemocníc je iný pohľad na vec.

Hygienici zverejnili podmienky pre otvorenie reštaurácií: Kto sa do nich vôbec nedostane?
Do reštaurácie, či na kávičku sa nedostanú všetci! Úrad verejného zdravotníctva vydal vo štvrtok novú vyhlášku, ktorá nadobudne platnosť 3. januára. Spresňuje činnosť prevádzok verejného stravovania. Možno bude nakoniec všetko platiť len pre... Čítať ďalej
23 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

„Nebolo by správne pripisovať si zásluhy za to, čo by ľudia spravili tak či tak,“ hovorí Matovič a porovnáva rast s prieskumom agentúry Focus. Zdôraznil, že zaočkovanosť prekonala očakávania z prieskumu. „Pre prvú dávku sa rozhodlo o 42 370 ľudí viac, ako sa očakávalo a pre tretiu o 90-tisíc viac,“ chválil.

Takúto odmenu už nikto čakať nemôže

„Peniaze na odmeny sme nenašli v špajzi, sú to ušetrené náklady na prípadnú hospitalizáciu,“ vysvetlil a dodal, že „čím viac vyplatíme, tým viac ušetríme, menej problémov ekonomike, menej lockdownov“.

Už teraz má Matovič nový nápad - a to rozšíriť motiváciu aj pre starších ako 50 rokov. Fungovať by to podľa neho fungovalo, ale priznal, že takéto odmeny vytvárajú morálny hazard.

„Do budúcna by si na formu takýchto odmien mohli ľudia príliš zvyknúť,“ dodal. Zdôraznil, že obdobná finančná odmena za očkovanie bola poslednou.

Poľné nemocnice s medikmi? To vás už môžu ošetriť príbuzní, myslí si bývalý štátny tajomník rezortu zdravotníctva
Novinári sa nechali kúpiť, preto sú ticho! Konštatuje to Peter Stachura na svojich stránkach na sociálnej sieti Svet médií. Konkrétne hovorí o fundovanej kritike krokov ministra zdravotníctva a plánovanom zriadení poľných nemocníc. Bývalý štátny... Čítať ďalej
23 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.