Čo robiť pri kostičke v krku? Nemusíte ihneď volať záchranárov, pomôže vám TOTO
24 | 12 | 2021 I Diana Zaťková

Stalo sa to už snáď každému! Rybia kostička uviaznutá v krku dokáže vyľakať a, zvlášť počas Vianoc, pokaziť slávnostnú atmosféru v kruhu rodiny. Kedy si dokážete pomocť sami a kedy je nutná návšteva pohotovosti?

Doma pomôže chlieb

Ako prvú pomoc pri uviaznutej rybej kostičke v krku odborníčka radí zjesť kúsok suchého chleba alebo uvareného zemiaku, ktorý ju obalí. 

"V žalúdku ju potom rozpustia žalúdočné kyseliny," vysvetlila hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) Alena Krčová.

Pri silnej bolesti nepodľahnite panike

Ak však kosť uviazne tak, že spôsobuje silnú bolesť a sťažuje dýchanie, dôležité je podľa jej slov nepodľahnúť panike a dýchať nosom, píše portál HN.

"Vyhľadáme odbornú pomoc, prípadne voláme na tiesňovú linku 155, kde operátor poradí, ako postupovať. Netreba sa báť, za posledné roky sme nemali prípady vážnych zdravotných komplikácií pri kosti v krku," upokojuje Krčová.

Minister financií prezradil, kedy dostanú prví zaočkovaní nad 60 odmenu: Bude to ešte tento rok?
Peniaze na odmeny za očkovanie sme nenašli v špajzi! Prízvukuje expremiér Igor Matovič a dodáva, že sú to ušetrené náklady na prípadnú hospitalizáciu. Kedy teda môžu prví zaočkovaní nad 60 rokov očakávať peniaze? Najefektívnejšia investícia? Po... Čítať ďalej
23 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Kedy je potrebné začať s oživovaním?

Bratislavskí záchranári zase radia, čo robiť, keď nejaký predmet uviazne v dýchacích cestách a človek sa začne dusiť. Vtedy je potrebné vykonať Gordonov manéver (päť úderov medzi lopatky) alebo Heimlichov hmat (oboma rukami oblapíme človeka zozadu, rukami zovretými do pästí silno päťkrát zatlačíme do brucha smerom nahor).

"Pri tomto úkone sa využije zostatkový objem vzduchu v pľúcach na to, aby sa predmet upchávajúci dýchacie cesty dostal von. Súčasne privolajte záchrannú službu a riaďte sa ich pokynmi," doplnila Darina Schreková zo Záchrannej zdravotnej služby Bratislava.

Ak by človek prestal javiť známky života, je potrebné začať s oživovaním.

Hygienici zverejnili podmienky pre otvorenie reštaurácií: Kto sa do nich vôbec nedostane?
Do reštaurácie, či na kávičku sa nedostanú všetci! Úrad verejného zdravotníctva vydal vo štvrtok novú vyhlášku, ktorá nadobudne platnosť 3. januára. Spresňuje činnosť prevádzok verejného stravovania. Možno bude nakoniec všetko platiť len pre... Čítať ďalej
23 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme. Redakcia HD.