Vláda žije v oblakoch? Podľa nej zdravotné sestry na Slovensku pribúdajú, komora sestier však hovorí o šírení klamstva
16 | 12 | 2021 I Gabriela Fedičová

Dostávajú sa nám do uší zvláštne zákulisné informácie z prostredia vlády. Ich "zdroje" uvádzajú, že je vlastne sestier viac ako pred rokom. A držte si klobúky - že o viac ako 500. Tak to by sme boli nesmierne šťastní, ak by to bola pravda.

Ale pravda je niekde úplne inde! A môže ísť len o akýsi nemiestny politický žart a výhovorku, aby nám nič nedali, kto vie. To bol citát z vyjadrenia Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek.

Komora prostredníctvom sociálnej siete reagovala na tvrdenie vlády, že je viac zdravotných sestier ako pred rokom a dokonca viac, ako o 500.

Toto tvrdenie komora vyvracia a prezentuje skutočné čísla. "My ich uvádzame vždy, takmer v každej tlačovej správe. Pokojne ich zdieľajte," píše. A vysvetľuje, prečo sú to reálne a skutočné čísla.

"Všetci dobre vieme, že na základe zákona č. 578/2004 Z. z. musia byť všetci zdravotnícki pracovníci registrovaní v príslušnej komore. Je to forma regulácie profesií a je to aj preto, aby sme mali my samotné sestry a PA pod kontrolou vlastnú profesiu a vedeli, kto našu prácu vykonáva. Aby sa nestávalo, že sa za sestru, či PA bude "hrať" niekto, kto na to nemá príslušnú odbornú spôsobilosť, vzdelanie," píše.

Matovičova "prázdna špajza", alebo Mikulcov kalendár za 42 tisíc
„Špajza“ je po predchádzajúcej vláde prázdna. Máme zarobené na deficit 9,4 mld. eur, čo by bol rekordný deficit verejných financií. Za tejto situácie by som bol veľkým pesimistom ku komukoľvek, kto by mal nároky na rozdávanie štátneho rozpočtu.... Čítať ďalej
15 | 12 | 2021 | Ivan Brožík

Čo hovoria skutočné čísla

Koľko ubudlo a pribudlo sestier a pôrodných asistentiek od marca 2020, keď sa začala pandémia? Počet novoregistrovaných SaPA absolventov je 765. Počet tých, ktoré zrušili registráciu je 1 643. Tých, ktorí požiadali o dlhodobé pozastavenie registrácie, je 1 539. 

Kto aké dáta kto používa a aký je zámer šíriť nepravdu?

V závere príspevku dodávajú: "Takže naozaj netušíme, aké dáta kto používa a aký je zámer šíriť nepravdu, nás však nik neoklame a vás tiež nie, lebo realitu vidíte vo vašej práci. Možno ste si všimli, že naše dáta sa snažili aj v minulosti opakovane bagatelizovať politici, alebo aj rôzne asociácie zastupujúce zamestnávateľov. Bola to jedine komora, ktorá uvádzala také dáta, ktoré sa možno niekomu nepáčili a asi nepáčia."

"My nemáme dôvod klamať a ani sa oklamať nedáme, kvôli nám všetkým. Takéto čísla máme analyzované za niekoľko rokov dozadu a tie čísla sú vždy v drvivej väčšine v neprospech celkového počtu SaPA na SK," zdôrazňujú na stránke Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek.

Richard Sulík: Sme rodina nemá čo hľadať v koalícii
Hosťom diskusnej relácie Braňo Závodský naživo, rádia Expres bol minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Jednou z tém, ku ktorej sa vyjadril bola aj reforma zdravotníctva. Sulík je presvedčený, že reforma zdravotníctva prešla len vďaka SaS. A... Čítať ďalej
15 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová

 

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme, redakcia HD.