Zdravotníci podporujú záchranárov! Niektorí vyjadrili zdesenie
14 | 12 | 2021 I Gabriela Fedičová/TASR

Lekárske odborové združenie (LOZ), Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR či Slovenská lekárska komora (SLK) vyjadrili podporu zdravotníckym záchranárom, ktorí v utorok poobede protestovali pred budovou Národnej rady (NR) SR. Zásah polície považujú za unáhlený a odsudzujú ho. Tá zadržala dve osoby.

Predseda LOZ Peter Visolajský informoval TASR o tom, že polícia predviedla na obvodné oddelenie prezidenta Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov (SKZZ) Františka Majerského. "LOZ si uvedomuje, že je dôležité dodržiavať zákony, ale tento postup polície považujeme za nesprávny. Protest sa niesol v slušnom duchu, nedošlo k žiadnemu ohrozeniu verejného poriadku a nebol tam ani náznak výtržnosti," povedal Visolajský.

Komora je presvedčená o tom, že išlo o "unáhlený a zbytočný zásah voči zdravotníkom". Očakáva, že Majerského prepustia ešte v utorok.

Dokáže tu byť ešte väčší cynizmus a výsmech? Pýta sa vlády Matovičova sestra
Dokáže tu byť ešte väčší cynizmus a výsmech? Pýta sa na facebooku sestra expremiéra Igora Matoviča Zuzana Belicová. Reagovala tak na vládne praktiky, keď protestujúcich záchranárov pred parlamentom pokutovala polícia a ich predstaviteľov zbalila a... Čítať ďalej
14 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Stabilizácia zdravotníckeho personálu a zvýšenie platov pre zdravotníkov sú absolútnou prioritou

Prezident ASL SR Marián Šóth vyjadril "zdesenie nad tým, akým spôsobom sa štátne orgány stavajú k oprávneným požiadavkám zdravotníkov pre rozpočet". Zásah polície ilustruje podľa asociácie postoj štátnej moci k ľuďom, na ktorých bedrách stojí a padá akútna starostlivosť o pacientov s ochorením COVID-19. Poukázal na to, že sa záchranári neúspešne pokúšali komunikovať s predstaviteľmi štátnej moci. "Zhromaždenie bolo poslednou alternatívou, aby upozornili na katastrofálny stav financií v zdravotníctve. Vyjadrujeme absolútnu podporu záchranárom a apelujeme na zvýšenie rozpočtu," doplnil.

SLK v stanovisku zaslanom TASR uviedla, že plne rešpektuje dodržiavanie zákonov SR. Za potrebné však považuje vyjadriť plnú podporu požiadavkám, s ktorými prišli záchranári a zdravotné sestry pred parlament. "Stabilizácia zdravotníckeho personálu a zvýšenie platov pre zdravotníkov sú absolútnou prioritou, ktorou by sa mali kompetentní vo vláde a parlamente – tak ako sľúbili – zaoberať. Bolo by veľmi nešťastné, keby forma, čas a spôsob zvoleného protestu zatienili samotnú podstatu oprávnených požiadaviek zdravotníkov, ktoré dnes pred parlamentom odzneli," dodala komora.

Robert Fico: Nech sa opováži Heger alebo Čaputová otvoriť si ústa na Bielorusko!
"Viete, nech sa opováži Heger alebo Čaputová otvoriť si ústa na Boielorusko." Bola prvá reakcia Roberta Fica na otázku novinárov vo veci zadržania predstaviteľov protestujúcich zdravotníkov pred parlamentom. "Pred národnú radu prišli protestovať... Čítať ďalej
14 | 12 | 2021 | Ivan Brožík

Chcete nám pomôcť?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme, redakcia HD.