Viete, kto bol prvý slovenský antivaxer?
12 | 12 | 2021 I Eka Balaskova

Povinné očkovanie vraj zaviedli komunisti. Nie je to však pravda. Zákon o očkovaní proti kiahňam v Československu podpísal pred storočím prezident T. G. Masaryk. Kto odmietol, dostal pokutu dvesto korún, prípadne šiel na dva týždne do väzenia. Viac o histórii povinného očkovania zisťovala Pravda.

Čo v tých časoch znamenalo 200 korún?

Priemerný mesačný zárobok bol 135 - 260 korún mesačne. Robotník v ľahkom priemysle zarábal 170 korún, robotník v poľnohospodárstve 50 - 90 korún. Kilo chleba pritom v roku 1921 stálo okolo 6 korún. Kilo masla takmer 49 korún a liter mlieka 3,30, porovnáva Pravda. 

Psychiater Patarák: Žijeme dobu úzkostí
Michal Patarák je psychiater, ktorý sa roky venuje aj liečbe závislostí. Viac, ako 15 rokov pracuje na Psychiatrickom oddelení FNsP F. D. Roosewelta v Banskej Bystrici. Tentokrát nás v redakcii zaujal jeho pohľad na úzkosť, ako psychický... Čítať ďalej
11 | 12 | 2021 | Eka Balašková

Zákon však poznal aj výnimky

Od povinnosti očkovania boli podľa Pravdy oslobodení: „tí, u ktorých lekár zistil, že by očkovaním proti kiahňam mohol byť ohrozený zdravotný stav. Týka sa to predovšetkým detí, slabých a zle živených." Oslobodenie však trvalo len do zlepšenia stavu „Každý je povinný pustiť lekára, vykonávajúceho verejné očkovanie, aj tých, čo mu pomáhajú alebo vedú záznamy, do domu alebo do bytu," uvádzalo sa v paragrafe 10 zákona č. 412 prijatého 15. júla 1919.

povinné očkovanie, Československo, deti, školaFoto: Archív TASR

Očkovanie v Uhorsku

sa rozbehlo aj na území Slovenska proti pravým kiahňam pred vyše 200 rokmi. Medzi príčinami značného odporu bolo zrejme aj spoplatnenie očkovania (15 grajciarov). Historik Vavrinech Žeňuch z Prešovskej univerzity zistil, že od poplatku boli oslobodení učitelia a príslušníci šľachty. Organizovali sa skupiny odporcov po celej Európe a prvá demonštrácia proti očkovaniu sa konala v Anglicku v roku 1853. Ako píše Pravda, o 14 rokov neskôr vznikla na Britských ostrovoch aj prvá organizácia s názvom Liga proti očkovaniu.

V Československu museli prijať nový zákon

V prvom roku spoločného štátu Čechov a Slovákov sa vyskytlo okolo 10 tisíc prípadov pravých kiahní. Pri tomto ochorení bola až dvadsaťpercentná úmrtnosť. Vedenie republiky vtedy prijalo nový zákon o povinnej vakcinácii. Jeho návrh v parlamente obhajoval poslanec a profesor medicíny Ladislav Syllaba. Odporcovia vakcinácie sa v tom čase zoskupovali v rôznych spolkoch za tzv. prírodnú liečbu.

Naši starkí už predsa raz zažili segregáciu a udavačov
"Začína sa to segregáciou, končí sa to plynovými komorami" - pripomína v úvode svojho statusu na sociálnej sieti nezvratný historický fakt Ľuboš Blaha. Na vysvetlenie menej zorientovaným a najmä zástupcom súčasnej moci na Slovensku: "Presne takto... Čítať ďalej
11 | 12 | 2021 | Ivan Brožík

Fakty ako argument

Antivaxeri tvrdili, že očkovanie prenáša ťažké, dokonca smrteľné ochorenia, ako tetanus, alebo syfilis. Vakcína  vraj môže spôsobiť otravu krvi, hnisanie lymfatických žliaz v podpazuší a rôzne zápalové komplikácie. Pravda tvrdí, že Syllaba zdravotné riziká neskrýval. Námietky odporcov jasne spochybňoval vedeckými argumentmi. Upozorňoval, že smrteľné vedľajšie účinky vakcinácie sú nižšie ako pri podávaní narkózy. 

Beneš Masaryka nasledoval

Opatrenia podľa Pravdy prispeli k tomu, že v nasledujúcich rokoch bolo prípadov pravých kiahní v Československu čoraz menej, až sa napokon vyskytovali iba ojedinele, aj to boli privezené z cudziny. Skúsenosti s povinným očkovaním proti kiahňam využilo neskôr Československo v boji proti ďalším infekčným ochoreniam. 

Záškrt

V roku 1946 zomrelo v Československu na túto chorobu vyše 800 detí. V rovnakom roku podpísal prezident demokrat Eduard Beneš zákon o povinnom očkovaní proti tomuto ochoreniu. Paragraf 10 zákona počítal s pokutou 10-tisíc korún alebo väzením až do jedného mesiaca pre tých, čo vakcínu odmietnu bez opodstatnených dôvodov. (Desaťtisíc korún – to boli až tri priemerné mesačné platy úradníka alebo štyri robotníka, red. Pravda)

Výzva SNS premiérovi - zastavte povinné očkovanie!
Ministri zdravotníctva a spravodlivosti majú vypracovať právnu analýzu povinného očkovania pre určitý okruh ľudí a možnosti, že by si neočkovaní hradili zdravotnú starostlivosť sami. Slovenská národná strana vyzýva premiéra, aby tieto procesy... Čítať ďalej
11 | 12 | 2021 | Eka Balaskova

Prvý slovenský antivaxer

Ján Zigmundík nazýval očkovanie druhom čarodejníctva. Zdroj - Pravda

Očkovanie otravuje krv a zapríčiňuje neskoršie prepuknutie iných ochorení. V otvorenom liste prezidentovej dcére Alici Masarykovej to v roku 1926 tvrdil prvý slovenský antivaxer, pritom uznávaný pedagóg  Ján Zigmundík z Pezinka. Jeho článok vyšiel 26. septembra 1926 v novinách Slovenský národ, ktoré redigoval Štefan Koza Matejov, rímskokatolícky kňaz.

Pomôžete nám?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk. Ďakujeme, redakcia HD.