2035 a dosť ! Koniec spaľovacích motorov v Taliansku - vláda rozhodla
12 | 12 | 2021 I gabriel matta
Talianska vláda rozhodla o ukončení používania spaľovacích motorov do 2035

Osud tohto typu motorov v nových automobiloch sa po rozhodnutí talianskeho kabinetu naplní o 14 rokov čo v automobilovom priemysle nie je dlhá doba. 

Čo bude nasledovať potom

Dodávky a ľahké úžitkové vozidlá so spaľovacími motormi musia byť stiahnuté z prevádzky do roku 2040, rozhodol výbor pre ekologickú tranzíciu CITE. Ukončenie používania spaľovacích motorov je považované za dôležitý krok k zníženiu škodlivých emisií v rámci národnej politiky boja proti globálnemu otepľovaniu a klimatickej zmene.

Egypt: Za posledných 10 rokov sa vrátilo späť 30.000 starobylých artefaktov
Za posledné desaťročie sa Egyptu podarilo opätovne získať približne 30.000 starobylých artefaktov, ktoré boli ilegálne vyvezené z krajiny počas rôznych etáp jej histórie, uviedla v nedeľu agentúra TASS s odvolaním sa na egyptské ministerstvo... Čítať ďalej
12 | 12 | 2021 | tasr

Rozhodnutie vlády vyplýva z vyšších cieľov

Rozhodnutie je v súlade s požiadavkou Európskej únie (EÚ) na zníženie emisií skleníkových plynov o 55 % do roku 2030, uviedol CITE. Taliansko nasleduje celý rad európskych krajín, ako sú Španielsko, Francúzsko a ďalšie, ktoré stanovili, že po rokoch 2030, 2035, respektíve 2040, sa už nebudú môcť predávať autá so spaľovacími motormi.

Žiada si to značnú flexibilitu - čo na to automobilky

Talianska vláda zdôraznila, že automobilky majú dosť času, aby svoju výrobu prispôsobili tomuto vývoju. "V rámci tohto procesu sa musia presadiť všetky funkčné riešenia dekarbonizácie dopravy," uviedlo talianske ministerstvo dopravy. Dodalo, že v rámci prechodu k ekologickejšej energii je potrebné využiť okrem elektromobilov aj potenciál vodíku rovnako ako biopalív.

Minister priemyslu Giancarlo Giorgetti upozornil na následky, ktoré bude mať prechod na elektromobily na domáci automobilový priemysel. Varoval, že viac než polovica ľudí, ktorí aktuálne pracujú v rámci automobilového dodávateľského reťazca, bude musieť zmeniť zamestnanie.

Sicília: Pri výbuchu obytného domu zahynuli štyria ľudia; piati sú nezvestní
Štyria ľudia zahynuli a päť ďalších osôb zostáva nezvestných po výbuchu obytného domu na talianskom ostrove Sicília. Dom sa v sobotu večer zrútil v dôsledku mohutnej explózie spôsobenej únikom metánového plynu. Aktuálnu bilanciu obetí nešťastia... Čítať ďalej
12 | 12 | 2021 | tasr