Ktoré mená sú na Slovensku najpoužívanejšie v roku 2021?
08 | 12 | 2021 I Gabriela Fedičová/TASR

Najpoužívanejšími menami v roku 2021 sú Ema a Jakub. Meno Ema dostalo do konca novembra 674 dievčat a Jakub 1222 chlapcov. Celkovo v populácii dominujú mená Peter a Mária. TASR o tom informovala Júlia Andrejčíková z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR.

V rebríčku najpopulárnejších dievčenských mien sa po Eme nachádza Nina, Sofia, Eliška, Viktória, Sára, Natália, Nela, Mia a Hana. V druhej desiatke mien je Tamara, Karolína, Kristína, Anna, Diana, Laura, Olívia, Michaela, Rebeka a Júlia.
Najpoužívanejšími chlapčenskými menami sú po Jakubovi Adam, Samuel, Michal, Oliver, Tomáš, Filip, Matej, Lukáš a Martin. Ďalšími populárnymi menami sú Richard, Alex, Matúš, Tobias, Dávid, Peter, Šimon, Patrik, Dominik a Ján. V  štatistike sa do úvahy bralo vždy len prvé meno dieťaťa.

Zväz cestovného ruchu: Odmietame byť rukojemníkmi rozhodnutí vlády! Má vôbec vláda nejaký plán?
Nelogické, neúčinné a výrazne poškodzujúce podnikanie a fungovanie prevádzok! Takto vidí rozhodnutia politikov vo vláde o opatreniach v súvislosti s epidemickou situáciou a lockdownom Zväz cestovného ruchu SR (ZCR). Zamestnávatelia a podnikatelia... Čítať ďalej
08 | 12 | 2021 | Diana Zaťková

Tieto mená novonarodených detí sú populárne na Slovensku už niekoľko rokov

"Tieto mená novonarodených detí sú populárne na Slovensku už niekoľko rokov. Najrozšírenejšie mená na Slovensku mužského pohlavia v celej populácii sú však Peter, Ján a Jozef. Ženy sú najčastejšie nositeľkami mien Mária, Anna a Zuzana. Predpokladá sa, že v najbližšej dobe sa do zoznamu najrozšírenejších mien Slovenska dostanú aj Jakubovia a Emy," komentoval rezort vnútra.

Zákon o mene a priezvisku umožňuje mať najviac tri mená. "Nemožno určiť meno hanlivé, neosobné alebo domácku podobu mena. Takisto nemožno dať dieťaťu prvé meno totožné s menom žijúceho súrodenca uvedeným v matrike na prvom mieste. Nie je tiež možné osobe mužského pohlavia určiť ženské meno a naopak," spresnila Andrejčíková.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/12/08/ako-to-bude-s-vojnou-rusko-ukrajina-ak-naozaj-bude

Pomôžete nám?

Vážení čitatelia, ak po prečítaní článku máte pocit, že si zaslúži, aby si ho pozreli viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať. Ďakujeme, že pomáhate šíriť názory, ktoré sa tradičnými médiami k verejnosti nedostávajú. Ak si chcete pozrieť našu aktuálnu výrobu, kliknite na stránku www.hlavnydennik.sk
Ďakujeme, redakcia HD.