Petra Krištúfková: Novela o náhradnom výživnom pomôže rodičom - samoživiteľom
06 | 12 | 2021 I Ivan Mihale

Náhradné výživné vo výške riadneho výživného, rýchlejší prístup k nemu aj náhradné výživné pre siroty, ktoré nemajú nárok na sirotský dôchodok. To všetko prináša nový zákon o náhradnom výživnom z dielne hnutia Sme rodina.

Novela zákona o náhradnom výživnom bola schválená parlamentom jednohlasne. Podľa predkladateľky novely, poslankyne Petry Krištúfkovej (Sme rodina), je to dôkaz, že politici tentokrát odložili svoje stranícke tričká. Pravdepodobne si uvedomovali nutnosť úpravy doterajšieho zákona, ktorý bol nedokonalý, v mnohých ohľadoch nespravodlivý a na ktorý doplácali tí najzraniteľnejší, matky či otcovia – samoživitelia a ich deti.

„Teší ma, že poslanci tentokrát odložili vzájomné konflikty a za pomoc deťom v neúplných rodinách zahlasovali všetci bez ohľadu na politickú príslušnosť. Vďaka tomu sa nám podarilo prijať zákon, ktorý odstráni nespravodlivosť, ktorú zažívajú všetci rodičia - samoživitelia pri výpadku riadneho výživného. Nie všetci bývalí partneri si riadne plnia vyživovacie povinnosti voči svojim deťom. V mnohých rodinách už jednomesačný výpadok výživného môže spôsobiť vážne finančné problémy. Preto je tu okamžitá pomoc veľmi dôležitá. Nový zákon práve toto rieši,“ povedala Petra Krištúfková, poslankyňa hnutia Sme rodina. 

Športový areál v Čilistove - veľké plány plné strát
Viete, čo je X-Bionic Sphere? Športový komplex v Šamoríne, ktorý bol roky pripisovaný finančníkovi Mariovi Hoffmanovi. Oficiálne ho však cez cyperskú schránku vlastnil človek z Komárna - Marián Zubo. Viac o téme písal Index/SME. Ani to už... Čítať ďalej
06 | 12 | 2021 | Eka Balaskova
 

Po novom sa rodič - samoživiteľ dostane k náhradnému výživnému už do 30 dní od prvého nezaplateného riadneho výživného, a nebude teda čakať štyri mesiace na jeho vyplatenie, ako to je teraz. Ruší sa aj doterajší strop pri náhradnom výživnom, ktorý 350 eur. Podľa novely bude náhradné výživné vyplácané v rovnakej výške, ako je súdom určené riadne výživné. 

Novela odstraňuje aj najväčšiu prekážku, ktorú ukázala aplikačná prax, a  to, že rodič nemohol požiadať o náhradné výživné, ak príjem do domácnosti bol 1000 eur a viac, pričom do toho spadal napríklad aj príjem dieťaťa z brigády. Podľa Petry Krištúfkovej je táto suma pri dnešných zvyšujúcich sa cenách a nákladoch na živobytie absolútne nevyhovujúca. Podľa novely zákona sa už príjem do domácnosti nebude vôbec zisťovať.

„Je povinnosťou štátu starať sa o neúplné rodiny a deti, ktoré v nich vyrastajú, pretože patria k tým, ktorí sú na Slovensku najviac ohrození chudobou. Pandémia aj v tejto oblasti všetky problémy len prehĺbila. Náhradné výživné v súčasnosti u nás poberá 4 500 rodín a v nich 7 500 detí. Nový zákon, ktorý sme prijali, pomôže všetkým osamoteným rodičom, aby sa dostali rýchlejšie k peniazom, na ktoré majú nárok a aby ich rodina finančne netrpela. Dokonca ak súd rozhodne spätne o zvýšení riadneho výživného, aj náhradné výživné bude spätne vyplatené v zvýšenej sume,“ povedal na margo nového zákona predseda parlamentu Boris Kollár.

Lucia Ďuriš Nicholson: Deti z osád sú potravou pre potkany
Správa, ktorú 32 rokov po nežnej revolúcii, zverejnila europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholson pohne mnohými. Prečo ale nie tými, ktorými by mala? "Dieťa ako potrava pre potkany," píše europoslankyňa na sociálnej sieti. "Ako dlho sa ešte budeme... Čítať ďalej
06 | 12 | 2021 | Gabriela Fedičová

Poslankyňa Petra Krištúfková hovorí, že jednou z najdôležitejších zmien, ktorú novela prináša, je nárok na náhradné výživné pre deti – siroty.

„Naprávame jednu veľkú nespravodlivosť na 2 700 sirotách, ktoré doteraz nemali nárok na vyplácanie sirotského dôchodku väčšinou z dôvodu, že rodič zomrel mladý a nemal odpracovaný dostatočný počet rokov. Na takto nastavený systém najviac doplácali práve deti. Po novom bude aj týmto deťom vyplácané náhradné výživné,“ povedala Petra Krištúfková.

Sociálne dopady pandémie môžu byť pre mnohé slovenské rodiny, hlavne tie, kde chýba príjem jedného rodiča, devastačné. Novela zákona o náhradnom výživnom, s ktorou prišlo do pléna parlamentu hnutie Sme rodina, je bezpochyby dôležitým momentom pre všetkých rodičov, ktorí sami vychovávajú svoje deti. Do platnosti vstúpi zákon od januára 2022.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/12/05/putin-americania-nas-predstihli-vo-vyvoji-hyperzvukovych-zbrani