Prokurátor žiada pre Mariana K. súhrnný trest 22 rokov
02 | 12 | 2021 I Ivan Mihale/tasr

Prokurátor žiada pre obžalovaného Mariana K. v kauze motákov súhrnný trest 22 rokov, v ktorom by bol zahrnutý aj pôvodný 19-ročný trest za falšovanie zmeniek. Tiež peňažný trest vo výške 10.000 eur. Na Okresnom súde Bratislava I sa skončili záverečné reči.

Dôkazy v kauze motákov s obžalovaným podnikateľom Marianom K. dostatočne preukazujú jeho vinu. Uviedol to počas záverečných rečí prokurátor krajskej prokuratúry v Trenčíne Ronald Kutiš. Obhajoba je, naopak, presvedčená o nevinne obžalovaného podnikateľa.
"Mám za to, že dokazovanie dostatočne preukázalo, že obžalovaný sa skutku dopustil. Odovzdal štyri kusy s písomnými pokynmi.

Dôkazy preukázali, že autorom motákov je práve Marian K.," povedal prokurátor. Poukázal na to, že počas procesu si zvolil ôsmich obhajcov vrátane advokáta Andreja Šabíka, ktorý mal od Mariana K. motáky preberať. Podnikateľ tiež podľa neho nerozporoval viacero dôkazov.

Dostal sudca odmenu za odsúdenie Kočnera?
Emil Klemanič je sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. V kauze zmeniek odsúdil M. Kočnera a P. Ruska. Pluska upozorňuje na to, že po novom získal nový "flek". Mieri na najvyšší súd Návrh na jeho preloženie na post sudcu... Čítať ďalej
25 | 11 | 2021 | Eka Balaškova

Advokát obžalovaného podnikateľa Dušan Pohovej v záverečnej reči, naopak, spochybnil viacerých svedkov, zdôraznil rozpory v ich výpovediach a aj to, že sa ich počas pojednávania nepodarilo odstrániť. Dôkazy podľa neho nie sú dostatočné na preukázanie viny. "Prokurátor je v dôkaznej núdzi a nevie dokázať skutok," uviedol Pohovej. Poukázal aj na nejasnosti vo výpovediach svedkov.

Zároveň súd kritizoval za to, že advokátom neboli dostupné všetky informácie napriek tomu, že vec je v záverečnom štádiu, čo podľa jeho slov bránilo v ich efektívnej práci. Podľa Pohoveja tak nebolo rešpektované právo na spravodlivý proces. "Navrhujem preto oslobodenie spod obžaloby, pretože nebolo dokázané, že sa skutok stal," dodal Pohovej.

Bašternák z basy na slobodu. Bohatstvo si uchránil
Ďalší z „vyvolených“ môže ísť spoza mreží. Tentokrát nie z väzby, ale priamo z výkonu trestu. A nejde o nikoho iného ako o Ladislava Bašternáka! Tomu navrhol podmienečné prepustenie dokonca samotný riaditeľ väznice. Zvykne sa hovoriť „Za dobrotu... Čítať ďalej
09 | 11 | 2021 | Jozef Uhlarik

Marian K. počas záverečných rečí odmietol tvrdenie, že niekoho nahováral na krivú výpoveď. Kritizoval tiež fakt, že vec je pod veľkým mediálnym tlakom a je tu istá spoločenská objednávka. "Chcem veriť, že súdy nerozhodujú na základe mediálneho nátlaku, ale na základe relevantných skutočností," zdôraznil Marian K. Svojho posledného slova sa vzdal.

Senát Okresného súdu Bratislava I ukončil záverečné reči a pristúpil k porade o rozsudku.

OS Bratislava I v júni rozhodol, že sa bude obžaloba voči Marianovi K. v tejto kauze posudzovať ako zločin krivej výpovede a krivej prísahy v štádiu prípravy. Pôvodne prokuratúra navrhovala prijať obžalobu zo zločinu marenia spravodlivosti v štádiu pokusu. Marian K. mal motáky posielať prostredníctvom svojich advokátov, keď bol vo väzbe pre kauzu zmeniek TV Markíza. Cez takúto korešpondenciu sa mal snažiť ovplyvňovať viaceré osoby, aby bol prepustený z väzby a zmenila sa výpoveď v kauze zmeniek.

Tri rýchle otázky: Zistite, či ste inteligentný!
Množstvo IQ testov, ktoré sa nachádzajú na internete sú častokrát časovo náročné alebo ťažké. Aby toho nebolo málo, keď už máte úlohu vyriešenú a chcete si overiť správny výsledok, nastáva zvrat. K správnej odpovedi sa musíte prebiť cez množstvo... Čítať ďalej
02 | 12 | 2021 | Ivan Mihale