Z južnej Afriky sa šíri ďalšia nebezpečná mutácia COVID-19!
27 | 11 | 2021 I Jozef Uhlarik

Variant koronavírusu označovaný ako Delta ešte len ukazuje svoju silu a už sa vážne hovorí o ďalšom, ktorý je vraj ešte nebezpečnejší. Má ísť o Omikron, ktorý sa do sveta šíri z juhu Afriky.

Kedy sa toto zastaví? Svet sa niektorí politici a odborníci snažia presvedčiť, že COVID-19 sa rozšíril zo zvieracieho trhu v Číne, no tomu dnes už verí iba málokto. Každopádne ten, ktorý ho stvoril a vypustil, otvoril Pandorinu skrinku, ktorú zatvoriť zrejme nebude vôbec jednoduché. A navyše očkovanie experimentálnymi vakcínami, ktoré, podľa mnohých odborníkov napomáha vzniku a šíreniu ďalších mutácií. O jednej z nich, variante Omikron, informuje portál cas.sk, podľa ktorého ho k nám priviezli cestujúci smerujúci letecky y Afriky do Holandska.

MDV: Slovensko zastavilo lety zo siedmych afrických štátov
Vzhľadom na nový variant koronavírusu Slovensko od dnešnej polnoci zastavilo prijímanie civilných letov zo siedmich štátov Afriky. Na sociálnej sieti o tom informovalo Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR. Ide o Botswanu, Eswatini, Lesotho,... Čítať ďalej
27 | 11 | 2021 | tasr

Kvôli novej mutácii je v pozore už celá Európa

Uplynulý piatok prileteli do Holandského Amsterdamu z Juhoafrickej republiky dve lietadlá, v ktorých bolo asi 600 cestujúcich. Keďže im zistili COVID-19, na letisku Schiphol sa museli niekoľko hodín podrobovať testovaniu kvôli obavám z novej varianty vírusu. Podľa agentúry Reuters holandské zdravotnícke úrady zistili, že v lietadlách spoločnosti KLM môže byť medzi cestujúcimi asi až 85 pozitívnych prípadov. „Cestujúci s pozitívnym výsledkom testu budú umiestnení do izolácie v hoteli na Schiphole alebo blízko neho,“ uviedli zdravotnícke úrady. Z dôvodu, že zdravotníci skúmajú, či si nakazení pasažieri nedoviezli z Afriky novú mutáciu koronavírusu holandská vláda v piatok zakázala všetku leteckú dopravu z južnej Afriky. Minister zdravotníctva Hugo de Jonge nariadil, že cestujúci, ktorí sú už na ceste do Holandska, budú musieť po prílete prejsť testom a karanténou.

Holandská vláda v piatok zároveň nariadila, že od nedele bude v krajine od 17:00 do 05:00 povinne uzavretá väčšina obchodov a tiež bary a reštaurácie. Vláda sa tak snaží uľaviť preťaženým nemocniciam. Nariadenie bude platiť najmenej tri týždne, oznámil v piatok premiér Mark Rutte. Po znepokojivej správe z Amsterdamu prerušujú spojenie s juhom Afriky aj ďalšie krajiny. Minimálne desať dňová izolácia čaká aj na Čechov, ktorí sa vracajú do vlasti z pobytu v niektorých juhoafrických krajinách. Opatrenie, ktoré schválila v piatok česká vláda, sa však týka aj občanov krajín Európskej únie. Nový variant koronavírusu spôsobujúci chorobu COVID-19 sa objavil v Juhoafrickej republike a následne aj v ďalších krajinách. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok zaradila tento variant koronavírusu B.1.1.529 medzi znepokojujúce.

A je to tu ! WHO: Nová mutácia Delty. Objavila sa v Nemecku
22 | 10 | 2021 | Ingrid Vrabcová

 Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše „blogovisko“. Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojím názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!