Komora učiteľov vyzýva SaS: Neriskujte a počúvajte odborníkov ohĺadom uzavretia škôl!
25 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Oddnes platí na Slovensku núdzový stav, tvrdý lockdown a zákaz vychádzania. Znie to síce hrôzostrašne, ale vôbec sa nemusíte báť. Z toho lockdownu a zákazu vychádzania je toľko výnimiek, že výnimkou vlastne je, ak niekto naozaj zostane zavrený doma.

Obmedzenie mobility vyzerá ináč

Chaotické najnovšie opatrenia a ich nedostatočnosť kritizujú mnohí odborníci. Sme totiž v situácii, keď potrebujeme prudko znížiť mobilitu, a tým aj šírenie vírusu. "Čím viac výnimiek, tým väčšia mobilita a slabšia odkontrolovanosť opatrení," varuje napríklad bývalý šéf Inštitútu zdravotnej politiky rezortu zdravotníctva Martin Smatana.

Aj podľa neho sa počas samotného lockdownu mali zavrieť aj školy.

"Ak sa pozrieme, ktoré vekové skupiny tvoria našich pozitívnych, tak sú to primárne študenti a ich rodičia. Áno, deti fungujú ako vektor šírenia škola – domácnosť – práca – priatelia a tak ďalej. Naše deti boli taktiež pomerne nepremorené, lebo v predchádzajúcej vlne boli veľa mesiacov zatvorené doma, čiže neboli tak vystavované vírusu ako v mnohých iných krajinách. To môže celý proces jemne zrýchľovať," konštatuje odborník.

Učitelia pokladajú opatrenia za nedostatočné

Podobne reaguje aj Slovenská komora učiteľov (SKU). "Situáciu vnímame ako málo ochraňujúcu zamestnancov aj žiakov, sktorými sú v kontakte," reagovala SKU na svojich webových stránkach. Nové protipandemické opatrenia sú z hľadiska ochrany zamestnancov škôl, žiakov a ich rodín nedostatočné.

Matematik Richard Kollár: Toto nie je lockdown, toto je chaos! Dávam tomu týždeň
Včerajšia tlačovka bude legendárna! Konštatuje vo svojom statuse na sociálnej sieti matematik Richard Kollár. Podľa vlastných slov sa on sám ešte stále nepozviechal z toho, čo včera videl. Oddnes platí na Slovensku núdzový stav, tvrdý lockdown a... Čítať ďalej
25 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

SKÚ zároveň kritizuje stranu SaS za to, že si napriek odporúčaniu konzília presadila ponechanie otvorených škôl aj počas lockdownu. "SKU považuje veto strany SaS za riskantný krok. Nesúhlasíme s nerešpektovaním vedeckých autorít v konzíliu odborníkov, ktorí navrhovali prerušiť prezenčné vyučovanie," píšu na svojej stránke.

Navrhované krátke obdobie dištančnej výučby by podľa SKU nemalo až taký katastrofálny vplyv na vedomosti žiakov, ako prezentuje strana SaS. Žiaci v súčasnosti neustále prichádzajú na krátky čas do škôl, aby sa vzápätí vrátili opäť na dištančné vzdelávanie.

Zabezpečenie prevádzky škôl sa stáva neúnosné

"Učitelia po kontakte s pozitívnymi žiakmi pri dištančnom vzdelávaní naďalej ostávajú v škole a učia žiakov, ktorí sú v prezenčnej forme. Organizácia výchovno - vzdelávacieho procesu a jeho realizácia sú v týchto podmienkach veľmi náročné a vyčerpávajúce," upozorňuje SKU.

Ďalej komora učiteľov dodáva, že zabezpečenie prevádzky škôl, hlavne zastupovania za chorých kolegov, sa stáva neúnosné.  "Napriek našim viacerým výzvam vláda doteraz nezabezpečila distribúciu antigénových samotestov, respirátorov a ďalších ochranných pomôcok (OOPP) pre zamestnancov a zamestnankyne materských, základných a stredných škôl, školských klubov a ďalších zariadení," uzavrela SKU.

Hygienici čelia útokom, niektoré prevádzky bojkotujú opatrenia
Hygienici čelia útokom, niektoré prevádzky bojkotujú opatrenia. "Obchodníci odmietajú plniť vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva," píše RTVS. Na začiatku epidémie najskôr čelili útokom verejnosti epidemiológovia, zdravotníci, očkovacie jednotky... Čítať ďalej
25 | 11 | 2021 | Norbert Pančík

Delíme sa s vami o priestor

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše "blogovisko". Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojim názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!