Neexistovali žiadne dôkazy k začatiu tretného stíhania v kauze chata
23 | 11 | 2021 I Ivan Brožík

"Vôbec ma to neteší, skôr naopak, no musím konštatovať, že moje podozrenie z nezákonného začatia trestného stíhania vo veci „pytliactva“, z nesprávnej právnej kvalifikácie skutku a následne k nezákonnému vykonávaniu obrazovo-zvukových záznamov na chate sa potvrdilo." Píše na sociálnej sieti bývalý vyšetrovateľ - expert a publicista v oblasti zákonnosti Jozef Šátek.  Podľa neho sa potvrdilo, "že fakticky vyšetrovateľ nemal žiadne dôkazy k tomu, aby daný skutok právne kvalifikoval aj ako prečin legalizácie výnosu z trestnej činnosti."

"Z daného (podľa Jozefa Šáteka - pozn. red. HD.) ) vyplýva, že daný vyšetrovateľ nemal dostatočné praktické skúsenosti z vyšetrovania, nemá dostatočné znalosti z trestného práva a neovláda ani súvisiace komentáre a judikatúru."

Skutok bol umelo vytvorený

"Len tak sa mohlo stať, že vyšetrovateľ vytvoril skutok a tento právne kvalifikoval takým spôsobom, aby to splnilo podmienky pre možnosť nasadenia obrazovo-zvukových prostriedkov. Či to bolo skutočne neodbornosťou alebo úmyselne sa musí kontrolou ešte preveriť." Píše bývalý skúsený vyšetrovateľ Šátek.

Naznačená zaujímavá možná súvislosť

"Treba však pripomenúť, že takýto právny stav veľmi aktívne verejne obhajoval aj špeciálny prokurátor D. Lipšic." Zdôrazňuje Jozef Šátek.

"V súvislosti s touto kauzou sa vyjadril aj Štefan Hamran, prezident PZ v tom zmysle, že dôkazy získané v tomto trestnom konaní, v ktorom bolo zrušené uznesenie o začatí trestného stíhania z dôvodu jeho nezákonnosti (dôkaznej nepodloženosti), môžu byt ako dôkaz využité v inom trestnom konaní. Je jasné, že takéto dôkazy trpia nezákonnosťou ako z jedného stromu jedom postihnuté plody, čo znamená, ak je trestné stíhanie vo veci začaté v rozpore so zákonom, tak aj jeho jednotlivé výstupy – všetky získané dôkazy t.j. aj záznamy obrazovo-zvukové sú získané v rozpore so zákonom a teda pre akékoľvek trestné konanie sú nepoužiteľné a musia byť zničené." Končí jednoznačným úsudkom, vyplývajúcim z dikcie zákona, Jozef Šátek.

(Medzititulky red. HD.)

Lenč: Neschopný mesiáš! Už len vyčkať kedy sa rozplače
Minister financií Igor Matovič a jeho posledný diel dokumentárneho filmu o daňovej reforme, ktorú nazval revolúciou prináša aj pre živnostníkov v gastrosektore zmeny. Na stole povinný krčah s vodou, ale aj povinné detské a eko menu. Väčšina... Čítať ďalej
23 | 11 | 2021 | Gabriela Fedičová