Ruský stíhač SU-75 dal "šachmat" ťažkému tureckému dronu, ktorým sa vyzbrojuje Ukrajina
18 | 11 | 2021 I Ivan Brožík

Ruská stíhačka piatej generácie Su-75 dala „šach-mat“ tureckému dronu. Bojové bezpilotné lietadlo tureckej výroby bolo použité v reklame na ruské lietadlo piatej generácie, čo pravdepodobne odkazuje na nákup bezpilotných lietadiel Kyjevom z Ankary.

"Na Dubai Airshow 2021 Rusko predstavilo svoj nový viacúčelový stíhač Su-75 Checkmate (šach-mat) a v propagačnom videu ukázalo, ako lietadlo mieri na bezpilotné lietadlo, pripomínajúce turecké ťažké prieskumné a úderné drony AKINCI. Píše o tom analytický portál Duvar." Túto informáciu zverejnil aj web prvnizpravy.cz.

Vtipná odpoveď Moskvy

Predaj tureckých bezpilotných lietadiel Ukrajine vyvolal ruský hnev. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov minulý mesiac varoval Ankaru, že použitie týchto úderných systémov by mohlo konflikt na Donbase ďalej vyostriť. Peskov potom komentoval nasadenie bezpilotných lietadiel tureckej výroby Bayraktar TB2 ukrajinskými jednotkami do útokov na pozície síl samozvaných republík na východnej Ukrajine, poznamenáva Duvar.

Su-75 si s ukrajinskými dronmi poradí

"Máme naozaj dobré vzťahy s Tureckom, ale v tejto situácii sa bohužiaľ napĺňajú naše obavy, že dodávky týchto typov zbraní ukrajinskej armáde by mohli potenciálne destabilizovať situáciu na línii kontaktu," informoval tlačový tajomník ruskej hlavy štátu.

Pripomeňme, že po vojne v Karabachu na jeseň roku 2020 vydali západné médiá články uvádzajúce, že turecké drony "Bayraktar" „menia geopolitiku“. Bayraktar TB2 bol použitý v bojových podmienkach v Sýrii, Líbyi a Náhornom Karabachu, v oblastiach, kde sa výrazne líšia záujmy Ankary a Moskvy.

(Medzititulky red. HD.)

https://www.hlavnydennik.sk/2021/11/18/preco-rusi-zostrelili-druzicu