400 000 dolárov za „prapradedka“ Apple-1: A to ste si mysleli, že MacBook je drahý... (VIDEÁ)
11 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Steve Jobs a Steve Wozniak si kedysi počítač zostavili sami.  Teraz sa Apple-1 na aukcii v Kalifornii vydražil za neuveriteľných 400 000 dolárov. Táto cena pritom bola ešte hlboko pod odhadovanou hodnotou, píše nemecký Der Spiegel.

Počítač Apple-1, ktorý pred 45 rokmi zostrojili zakladatelia spoločnosti Steve Jobs a Steve Wozniak, sa v utorok na aukcii v Kalifornii predal za neuveriteľných 400 000 dolárov (345 000 eur). Stále funkčný Apple-1, „prapradedka“ dnešných počítačov Mac, aukčný dom John Moran predtým ocenil na 600 000 dolárov.

Pôvodne ho kúpil profesor na Chaffey College v Kalifornii. Je to jeden z 200 počítačov, ktoré Jobs a Wozniak postavili na začiatku svojej kariéry, ktorú odštartovali v garáži. Väčšina z nich sa v tom čase predávala po 666,66 dolárov.

Roztržka kvôli údajnej Macronovej SMS austrálskemu premiérovi
V súvislosti s krachom dohody o ponorkách medzi Francúzskom a Austráliou sa na verejnosť dostala SMS, ktorú údajne poslal Macron austrálskemu premiérovi. Únik informácií vyvolalo veľké rozhorčenie, píše nemecký Der Spiegel. Nové problémy v spore... Čítať ďalej
03 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Plášť obložený drevom 

Zvláštnosťou modelu predávaného v aukcii je, že plášť je vyrobený z dreva Acacia koa, ktorého domovom je Havaj. Drevo sa použilo na výrobu len niekoľkých prvých kusov z 200 počítačov. Na voľnom trhu sa  ich predalo 175.  Podľa aukčného domu ich dnes na svete zostalo pravdepodobne už iba šesť.

Jobs a Wozniak predávali Apple-1 ako zostavu. Podľa aukčného domu sa istý obchod s počítačmi, ktorý si objednal približne 50 kusov, rozhodol niektoré z nich obložiť drevom.

Lôžko s umelou pľúcnou ventiláciou len po protekcii!
Chorvátski lekári sú zúfalí. Zdravotnícky systém v krajine je podľa nich na pokraji kolapsu, informuje nemecký Der Spiegel. Vzhľadom na vysoký počet pacientov s COVIDom sú kliniky v Chorvátsku maximálne preťažené. Bez zveličovania možno povedať,... Čítať ďalej
02 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Cenné zariadenie skladované v garáži

Za 400 000 dolárov dostane kupujúci nielen Apple-1, ale aj obrazovku Panasonic z roku 1986 a skopírovaný manuál.

Podľa webovej stránky aukčného domu patril vydražený počítač len dvom ľuďom: V roku 1976 ho kúpil profesor elektrotechniky na Chaffey College v Rancho Cucamonga v Kalifornii. Na tejto škole sa vyučuje informatika od 70. rokov 20. storočia.

Vydieračské softvéry - phishing, ransomware... čo s tým?
Európsky parlament chce posilniť kybernetickú bezpečnosť. Svetové hospodárstvo prišlo v dôsledku počítačovej kriminality o miliardy, píše de.euronews.com. Takmer každý pozná situáciu: podozrivé e-maily alebo dokonca kybernetické útoky, ktoré akoby... Čítať ďalej
01 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

V roku 1977 profesor zariadenie predal študentovi, aby si mohol kúpiť Apple-2. Podľa Los Angeles Times študent vtedy zaň zaplatil 650 dolárov a doteraz ho skladoval v garáži, dodáva Der Spiegel.

(Medzititulky red. HD.)