Astronauti, ktorí sa zajtra vracajú z ISS, budú pristávať v plienkach
06 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Kto chce do vesmíru, musí rátať so všetkým! Astronauti, ktorí opustia už tento víkend Medzinárodnú vesmírnu stanicu, absolvujú cestu domov v plienkach! Žiaľ, ich kapsula má rozbitú toaletu, píše portál livemint.com.

Len ďalší malý problém

Astronautka NASA Megan McArthurová opísala situáciu v piatok ako „suboptimálnu“, ale zvládnuteľnú. „Vesmírny let je plný množstva malých výziev," povedala počas tlačovej konferencie z obežnej dráhy. „Toto je len jedna ďalšia, s ktorou sa stretneme a o ktorú sa postaráme počas našej misie. Takže sa tým príliš nezaťažujeme."

Štart McArthurovej letu už bol oneskorený o viac ako týždeň kvôli zlému počasiu a nezverejneným zdravotným problémom jedného z posádky.

Užili si až-až

Francúzsky astronaut Thomas Pesquet povedal novinárom, že posledných šesť mesiacov bolo tam hore intenzívnych. Astronauti vykonali sériu výstupov do vesmíru, aby vylepšili elektrickú sieť stanice. Vydržali aj neúmyselné odpálenie raketových motorov pristavenými ruskými vozidlami, ktoré poslali stanicu do krátkych rotácií. Dokonca hostili súkromný ruský filmový štáb.

Miloš Zeman: Vo funkcii ostáva až do úplného konca
Zeman musel konať! Keďže českí senátori začali zvažovať jeho vyhlásenie za nespôsobilého na úrad, český prezident prisľúbil, že bude slúžiť až do konca svojho funkčného obdobia v roku 2023. A to napriek tomu, že strávil takmer mesiac na jednotke... Čítať ďalej
05 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Najviac problémov so záchodom

Museli sa tiež vysporiadať s únikom obsahu toalety, vyťahovaním panelov v kapsule SpaceX a objavovaním kaluží moču. Problém bol prvýkrát zaznamenaný počas súkromného letu SpaceX v septembri, keď sa trubica rozlepila a pod podlahové dosky sa rozlial moč. 

Spoločnosť SpaceX síce pripevnila toaletu na kapsulu čakajúcu na vzlet, ale nakoniec usúdila, že toaleta je na obežnej dráhe nepoužiteľná. Inžinieri však zistili, že kapsula nebola štrukturálne narušená močom a je bezpečná pre cestu späť.

Vesmírne čili papričky aj ochutnali

Po kulinárskej stránke astronauti vypestovali prvé čili papričky vo vesmíre – podľa McArthurovej „pekná morálna vzpruha.“ Minulý týždeň mohli ochutnať svoju úrodu a do tacos pridať kúsky zelenej a červenej papriky.

„Majú príjemnú korenistosť, trochu pretrvávajúce pálenie," povedala astronautka „Pre niektorých príliš štiplavé."

S McArthurovou a Pesquetom sú na palube aj astronaut NASA Shane Kimbrough a japonský astronaut Akihiko Hoshide. SpaceX ich na vesmírnu stanicu vypustila 28. apríla. Po ich odchode zostanú na vesmírnej stanici jeden Američan a dvaja Rusi. 

Incident v Juhočínskom mori: Čo bolo príčinou kolízie americkej jadrovej ponorky? (VIDEO)
Nehoda útočnej jadrovej ponorky USS Connecticut v Juhočínskom mori má následky. Traja dôstojníci sa musia porúčať. Americké námorníctvo vysvetlilo, že kolízii sa dalo zabrániť. Tiež uviedlo, čo bolo príčinou zrážky, píše Der... Čítať ďalej
06 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová