Obrat z Ruska na Západ stál Kyjev miliardy!
02 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Stálo im to za to? Keď sa Ukrajina v roku 2014 rozhodla preorientovať na Západ, prišla o miliardy dolárov na exporte do Ruska. O sedem rokov neskôr, napriek úzkym vzťahom s EÚ a USA, Kyjev stále nedokázal nahradiť stratené príjmy, píše portál RT.

Plán Západu nevyšiel

Podľa Viktora Suslova, ktorý pôsobil v 90. rokoch ako minister hospodárstva krajiny, mal plán Západu stiahnuť Kyjev na svoju stranu spôsobiť Moskve vážne škody. Obe strany určite veľa stratili, no Rusko sa spamätalo najmä zo straty prístupu na trh svojho suseda, kým samotná Ukrajina stále bojuje.

„Pretiahnutie Ukrajiny na západnú stranu malo Rusko dramaticky oslabiť. V skutočnosti sa to stalo len čiastočne,“ vysvetlil. „Po tom, čo sa Ukrajina obrátila na Západ, bola celá táto ekonomická spolupráca obmedzená. Ukrajina prišla o desiatky miliárd dolárov zo svojho exportu," tvrdí Suslov.

Ukrajina v problémoch

Pred rokom 2014 mnohé ruské a ukrajinské spoločnosti úzko spolupracovali a cezhraničný obchod bol pre oba národy významný. Kým sa však Rusku podarilo vybudovať infraštruktúru na výrobu predmetov, ktoré predtým dovážalo, Ukrajina má stále problémy.

Slovenská katolícka charita buduje studne v Iraku
Slovenská katolícka charita (SKCH) sa angažuje nielen v rámci našej republiky. Aktuálne podľa reportáže RTVS buduje SKCH studne v Iraku. Katastrofálne suchá "Vody je stále menej. Väčšina studní pochádza zo sedemdesiatych rokov minulého storočia."... Čítať ďalej
02 | 11 | 2021 | Eka Balašková

„Hlavným porazeným bola Ukrajina, ktorej sa nepodarilo uzavrieť technologické cykly a prestala vyrábať rakety, lietadlá a mnoho ďalších typov špičkových produktov,“ poznamenal Suslov. "Podľa všetkých ukazovateľov sme sa stali krajinou, ktorá produkuje najmä suroviny."

Aby sa Kyjev zotavil, mohol by sa dohodnúť s Moskvou a znovu sa otvoriť ruskému trhu, uviedol.

Spolupráca s Ruskom

Suslov, ktorý kedysi pôsobil ako nezávislý politik, teraz podporuje opozičnú platformu Za život, najväčšiu opozičnú stranu v krajine. Na rozdiel od frakcie Sluha ľudu prezidenta Volodymyra Zelenského Suslovova strana podporuje užšiu spoluprácu s Ruskom a odmietanie smerovania krajiny k EÚ. 

Viktor Medvedčuk, predseda strany, je v súčasnosti v domácom väzení, čelí obvineniam z velezrady a „napomáhania terorizmu“ za údajné sprisahanie s Moskvou s cieľom prerušiť dodávky uhlia na Ukrajinu z Južnej Afriky v roku 2014. Medvedčuk všetky obvinenia odmieta a tvrdí, že sú politicky motivované. 

Elitárski pokrytci Gates a Bezos: Na klimatický samit na superjachtách
Miliardári a klimatickí bojovníci Bill Gates a Jeff Bezos boli na internete ugrilovaní za to, že nešli príkladom. Objavili sa totiž správy, že si pri pobreží Turecka prenajali superjachty a pred klimatickým summitom COP26 veľkolepo oslavovali, píše... Čítať ďalej
02 | 11 | 2021 | Diana Zaťková