Bekmatov Nicholsonovej: Za nekorektné vzťahy EÚ s Ruskom budeme platiť všetci!
02 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Už chápete, pani Nicholsonová, prečo je pre nás Rusko strategický partner? Pýta sa europoslankyne mladý ľavicový politik a redaktor Artur Bekmatov. A hneď jej to aj vysvetľuje. "Rusko sa zaobíde bez vašej liberálnej demokracie, no my sa nezaobídeme bez ruského plynu!"

Prečo je Rusko strategický partner

Bekmatov si vo svojom statuse na sociálnej sieti zaspomínal, ako si v apríli europoslankyňa Nicholsonová kládla zásadnú otázku. Čo také strategické a prínosné od Ruska máme, keď ho väčšina z nás považuje za strategického partnera?

"Vtedy som jej to vymenoval, ale či to padlo na úrodnú pôdu, neviem. Skôr nie. No teraz, v kontexte nedostatku plynu, by to už pochopiť konečne mohla," verí politik.

Plynová panika v EÚ

Podľa Bekmatova ako rastú ceny plynu, ukazuje sa, aké strategické je pre nás Rusko. "Koncom októbra totiž stačil jediný pokyn Putina spoločnosti Gazprom, aby dodával do európskych zásobníkov viac plynu a ceny tejto komodity začali okamžite vo svete klesať. Následne, keď nastal pri dodávkach z Ruska cez plynovod Jamal problém, tak v Európe zavládla panika," konštatuje Bekmatov.

Blaha: Liberáli sú cynickí farizeji ničiaci Zem
Poslanec NRSR a podpredseda Smeru sa vyjadril na svojom facebookovom profile k ekologickému summitu v Glasgowe na pozadí liberalizmu. Svoj text začína ako vždy ironicky: „Farizeji všetkých krajín, spojte sa!“ Prezidentku Zuzanu Čaputovú rozhodne... Čítať ďalej
02 | 11 | 2021 | Ján Papuga


Má to však podľa neho aj ďalší efekt. Dodávky ropy, zemného plynu či iných komodít dokážu cez efekt nabaľujúcej sa snehovej gule ovplyvniť ceny v ďalších oblastiach života v Európe. Zacitoval aj z Hospodárskych novín:

„Šalianske Duslo beží na technické minimum a dennodenne zvažujú vypnutie výroby. Z tohto dôvodu bude chýbať obrovské množstvo hnojív, čo sa prejaví na ich cene aj na produkcii poľnohospodárov.“

Už chápete, pani Nicholsonová?

Preto teraz znovu pokladá Nicholsonovej otázku. "Už chápete, pani Nicholsonová prečo je pre nás Rusko strategický partner? Rusko sa zaobíde bez Vašej liberálnej demokracie, ktorú sa tam snažíte permanentne na silu importovať. Ale zaobídeme sa my bez ruského plynu?"

Zdražovanie nepocíti
Bekmatov priznáva, že si vôbec nie je istý, či to europoslankyňa pochopí. "Ona nie je učiteľka z Gelnice, živnostník z Kysúc či poľnohospodár od Želiezoviec. Je jej v zásade jedno či zaplatí za elektrinu 100 eur, alebo 200 eur. Je jej jedno či benzín tankuje za 1,1 euro, alebo 1,6 euro. Je jej jedno či ju potravinový nákup pre rodinu vyjde 70 eur, alebo 120 eur," vymenúva mladý politik.

Konštatuje, že s takmer deväť tisícovým mesačným príjmom europoslanca zdraženie takmer nepocíti. "A aj preto pre ňu nie je prioritou korektný vzťah s Ruskom, ale neustála snaha importovať tam liberálnu demokraciu a na Slovensku šírenie rusofóbie." 

Fitko v Topoľčanoch sa búri: COVID automat nerešpektujeme a TOTO odkazujeme vláde!
Slovensko čoraz viac černie! Až 24 okresov sa tento týždeň podľa COVID automatu ocitlo v čiernej farbe. To prináša so sebou zákaz vstupu do niektorých typov prevádzok a zariadení bez ohľadu na to, či ste zaočkovaní alebo nie. Majiteľ topoľčianskeho... Čítať ďalej
02 | 11 | 2021 | Diana Zaťková