Únia miest sa pri rozpočte búri a na adresu vlády padajú tvrdé slová
30 | 10 | 2021 I Jozef Uhlarik

Zákon zákonov, rozpočet, poriadne rozčertil Úniu miest Slovenska. Tá tvrdí, že nezohľadňuje viaceré vplyvy, ktoré budú negatívne dopadať na ich už i tak hodne napäté rozpočty.

Mestá a obce bojujú o každé euro v budúcoročnom rozpočte, pretože zvýšenie cien energií im bude doslova lámať väz. Ako informuje portál cas.sk, rozpočet pre mestá a obce na rok 2022 prakticky vôbec nezohľadňuje zmenu podmienok, ktorá v samospráve nastala.

Samosprávy odmietajú ničím nepodložené názory o dostatku finančných zdrojov

Pre chýbajúce peniaze v slovenskom rozpočte sa Únia miest nezdržala a na adresu vlády padli z jej strany tvrdé slová. Vláda vraj porušuje článok Európskej charty! Tam to ale nekončí. „Rozpočet, ktorý na budúci rok schválila vláda nezohľadňuje viaceré vplyvy, ako je inflácia, zvyšovanie ceny energií, riešenie vplyvu epidémie, potrebu opatrení na riešenie klimatickej krízy a ani vplyv demografických zmien, ktoré ovplyvňujú rozpočty jednotlivých miest,“ uviedla viceprezidentka Únie miest Slovenska (ÚMS) Jana Červenáková s tým, že samospráva na Slovensku je dlhodobo výrazne podfinancovaná. 

„Odmietame ničím nepodložené názory o dostatku zdrojov a musíme konštatovať, že centrálna vláda nie je ochotná rešpektovať nielen realitu, ale ani napríklad článok 9 Európskej charty miestnej samosprávy, ktorý hovorí o primeranosti zdrojov,“ dodala Červenáková, podľa ktorej sa Slovensko radí na koniec rebríčka štátov Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) v oblasti vlastných zdrojov, ale aj v oblasti rozsahu verejných investícií miestnej a regionálnej samosprávy.

Schmögnerová si podala Matoviča. Fakt máme najlepší rozpočet?
Vláda schválila návrh rozpočtu iba deň pred dátumom, kedy ho bolo treba doručiť do NR SR. V názorovom článku v denníku Pravda sa návrhu rozpočtu venuje bývalá ministerka financií Brigita Schmögnerová. Myslí si, že Covid19, nie je jediným dôvodom,... Čítať ďalej
27 | 10 | 2021 | Gabriela Fedičová

Mestá a obce potrebujú viac

Výsledkom toho je prehlbujúci sa modernizačný dlh a rastúca nespokojnosť občanov s poskytovanými službami. Schválený štátny rozpočet pre únia vníma ako nástroj, ktorý nielenže neumožní mestám odstraňovať modernizačný dlh a poskytovať občanom kvalitnejšie služby, ale vláda bude mať priestor neprimeraným spôsobom zasahovať do rozhodovania orgánov miest. Mestá a obce by podľa Červenákovej potrebovali o asi 2 miliardy eur ročne viac na to, aby dosiahli aspoň priemer výdavkov samospráv v Európskej únii.

Červenáková tiež zdôrazňuje, že ÚMS sa od nástupu novej vlády snaží otvoriť diskusiu nielen o celkovom objeme peňazí pre územnú samosprávu, ale aj o spôsobe vyrovnávania zdrojov a záťaží obcí a regiónov. „Žiaľ, doteraz bezvýsledne. Rovnako tak boli rešpektované iba v minimálnej miere aj naše požiadavky na výraznejší vplyv miest, obcí a regiónov na európske zdroje,“ skonštatovala viceprezidentka Únie miest Slovenska.

Matovič sa naparuje ako kohút: Ušetrím pre Slovákov viac, ako všetky vlády za 30 rokov!
Starý dobrý Matovič je späť držiac sa hesla „Nikto vám nemôže dať viac, ako vám môžem ja sľúbiť!“ Národ už pred voľbami oklamal, teraz sa o to pokúša opäť. Čo to však „jeho ľud“ bude stáť? Koľko sĺz národ... Čítať ďalej
16 | 10 | 2021 | Jozef Uhlarik