Taiwanská prezidentka verí, že USA budú brániť Taiwan v prípade útoku Číny
28 | 10 | 2021 I Ivan Mihale/TASR

Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen v stredu vyhlásila, že "verí", že Spojené štáty budú brániť Taiwan v prípade vojenského útoku Číny. Toto vyhlásenie prichádza po tom, ako americký prezident Joe Biden kritizoval na virtuálnom summite Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) Čínu za jej konanie voči Taiwanu. V noci na štvrtok o tom informovala agentúra AFP.

Taiwanská prezidentka v rozhovore pre spravodajskú stanicu CNN zdôraznila, že spolupráca jej krajiny s USA "je zameraná na zlepšenie obranných schopností" Taiwanu. V tomto rozhovore tak Cchaj Jing-wen prvýkrát potvrdila, že americké vojská cvičia taiwanské jednotky.

Biden v stredu kritizoval na summite ASEAN, na ktorom sa zúčastnil aj čínsky premiér Li Kche-čchiang, Čína za jej "nátlakové" konanie voči Taiwanu a zopakoval, že USA majú voči Taiwanu "pevný záväzok". Toto konanie Číny podľa neho "ohrozuje regionálny mier a stabilitu".

Americký prezident už minulý týždeň počas televízneho rozhovoru uviedol, že USA sú pripravené brániť Taiwan pred čínskou inváziou. Napätie medzi Čínou a USA vyvolalo aj utorkové vyhlásenie amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena, ktorý vyzval členské krajiny OSN, aby napriek odporu Číny začlenili Taiwan do systému OSN.

Čínska vláda považuje Taiwan za svoju odštiepeneckú provinciu a neuznáva jeho demokraticky zvolenú vládu. Oba štáty vznikli po občianskej vojne v roku 1949, v dôsledku ktorej sa komunisti dostali k moci v pevninskej Číne a nacionalisti vedení generálom Čankajškom ušli na Taiwan.

Peking preto blokuje členstvo Taiwanu v mnohých medzinárodných organizáciách a nevylučuje ani znovupripojenie ostrova k Číne za pomoci sily.

Čínska armáda začiatkom októbra opakovane narušila vzdušný priestor Taiwanu, do ktorého v priebehu niekoľkých dní vyslala viac než 150 bojových lietadiel. Čínski vojaci tiež nacvičovali vyloďovacie a útočné operácie na pobreží Taiwanského prielivu.

Čiňania sa zbláznili a vysielajú desiatky bojových lietadiel nad Tchajwan
Čína vyslala 25 bojových lietadiel do vzdušného priestoru Tchajwanu. Okamžite to vyvolalo obavy z 3. svetovej vojny o sporné územie. Čítať ďalej
02 | 10 | 2021 | Ivan Brožík