Covid automat - od pondelka Slovensko výrazne sčernie
27 | 10 | 2021 I Eka Balašková

Chystáte sa v pondelok alebo v utorok "páliť sviečky"? Aby ste neboli pri návšteve napríklad reštaurácie prekvapení, prinášame vám prehľad covid automatu, ktorý bude platný od 1. novembra tak, ako ho zverejnila Pluska.

Oranžových len osem okresov

V stupni ostražitosti budú okresy Bratislava I - V, Galanta, Komárno a Šaľa.

Prvý stupeň ohrozenia

červené okresy - budú od pondelka Dunajská Streda, Ilava, Levice, Nové Zámky, Prievidza, Senica, Trnava a Žarnovica.

Tu si bez obmedzení v podniku "posedíte" maximálne na terase; na svadbách, oslavách či večierkoch sa môže kompletne zaočkovaných v interiéri max. 50 a neočkovaných max 80 osôb. V režime OTP max 25 osôb v interiéri, v exteriéri 40 osôb. Vo fitku môže cvičiť max 50 plne zaočkovaných osôb, alebo jeden zákazník na 15 m štvorcových

Bordových okresov pribudlo

V druhom stupni ohrozenia, ktorý zodpovedá bordovej farbe, budú okresy Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Brezno, Bytča, Detva, Dolný Kubín, Gelnica, Hlohovec, Kežmarok, Košice I - IV, Košice-okolie, Krupina, Liptovský Mikuláš, Malacky, Myjava, Nitra, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Pezinok, Piešťany, Považská Bystrica, Prešov, Púchov, Revúca, Rožňava, Senec, Skalica, Trebišov, Trenčín, Turčianske Teplice, Veľký Krtíš, Žiar nad Hronom, Žilina, Zlaté Moravce, Zvolen.

Dáta bez pátosu obvinili Denník N z hrubej manipulácie!
Zaujímavé. Objavili sa obláčiky na nebíčku priateľov Covidu. Doteraz analytici a spriaznení novinári ťahali za jeden povraz; a zrazu prišla kritika. Hrubá manipulácia o ktorú sa pokúsil v súvislosti s nárastom covidu Denník N, nahnevala už aj... Čítať ďalej
27 | 10 | 2021 | Petra Demková

Ak ste kompletne zaočkovaný, pre exteriér podnikov neexistujú žiadne obmedzenia, v interiéri 4 osoby pri stole, prípadne len ľudia z jednej domácnosti. Oslavy, kary, svadby môžu navštíviť max dvadsiati  plne zaočkovaní ľudia a pre režim OTP sú zakázané. Rovnako aj fitnescentrá. V tých si môže naraz zacvičiť maximálne 20 ľudí, alebo jeden zákazník na 15 m2.

Medzi čierne okresy,

ktoré zodpovedajú tretiemu stupňu ohrozenia, budú zaradené okresy Bardejov, Čadca, Humenné, Kysucké Nové Mesto, Levoča, Lučenec, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Námestovo, Poltár, Poprad, Rimavská Sobota, Ružomberok, Sabinov, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Topoľčany, Tvrdošín, Vranov nad Topľou.

Belousovová - s funkciou nezískavate patent na rozum!
Slovensko má v tejto vláde toľko odborníkov na riešenie pandémie a iných problémov, že sa divím, prečo tu ešte nie je raj na zemi -začína svoj status na sociálnej sieti pani Anna Belousovová. Chrobák Truhlík? "Tieto dni sa dal počuť jeden z... Čítať ďalej
27 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Prísne opatrenia

V čiernych okresoch sa už ľudia na svadbách, oslavách či večierkoch nezabavia. Takéto podujatia budú pre všetkých zakázané. Platí to aj pre podujatia v prevádzkach verejného stravovania. Zatvorené zostanú aj fitness centrá, wellness, akvaparky i prírodné a liečivé kúpele. Vyplýva to z opatrení pre čierne okresy, na základe vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (UVZ) SR.

Zlé časy čakajú reštaurácie, ktoré nebudú môcť pustiť nikoho do interiéru ani na terasu. Bez ohľadu na režim, aký si zvolia (základ, OTP, očkovaní), môžu mať už len okienkový predaj alebo rozvoz. V bordovej farbe mohli otvoriť pre očkovaných s tým, že pri stole mohli sedieť najviac štyria ľudia alebo členovia jednej domácnosti. Terasy sú pre očkovaných v bordovej farbe bez obmedzení.

V čiernej farbe nemôžu fungovať už ani hotely a penzióny. Kým v bordovom okrese sa môžu zaočkovaní ľudia ubytovať bez obmedzení a ubytovacie zariadenia môžu s istými limitmi fungovať aj v režime OTP, v čiernej fáze sú okrem karanténnych ubytovní zakázané.

Hromadné podujatia v čiernych okresoch budú môcť byť len pre kompletne zaočkovaných, aj to len do 100 osôb za prísnych protiepidemických opatrení. Organizátori si budú musieť povinne viesť zoznam účastníkov. To isté platí aj pre bohoslužby s rozdielom, že tie sa budú môcť konať aj v režime OTP (očkovaní, testovaní, tí, čo prekonali COVID-19).

Čo sa týka bazénov a plavární, tie môžu byť otvorené takisto len pre plne zaočkovaných, a to pre maximálny počet 10 osôb s tým, že organizované skupiny sa riadia podľa športového automatu.

V interiéroch vrátane MHD a taxíkov je povinné mať respirátor. V taxíkoch je zároveň potrebné vydezinfikovať priestory po každom zákazníkovi. V exteriéri postačí rúško, šál či šatka, a to vo vzdialenosti menej ako dva metre od ďalších osôb.