Balíčky „z číny“ vám doručí aj pošta
27 | 10 | 2021 I Eka Balašková

Slovenská pošta sa snaží modernizovať svoje služby. Viaceré novinky chystá aj v predvianočnom období, čo isto mnohých poteší. Portál Interez.sk sa o tom, čo má pre nás pošta pripravené, rozprával s generálnym riaditeľom Slovenskej pošty, Martinom Ľuptákom.

Dohoda s čínskými zásielkovými gigantmi

Bude našich čitateľov nepochybne zaujímať. Práve s nimi pracuje na dohode. Česká pošta s nimi už dohodu má a chce ju uzavrieť aj tá naša. Má za cieľ zrýchlenie a zjednodušenie doručovania zásielok z týchto obchodov.

Problematické objednávanie z čínskych e-shopov

Vďaka novej legislative spred pár mesiacov mnohí Slováci prestali v takom objeme nakupovať produkty za pár centov z čínskych e-shopov. Podľa tejto legislatívy musí každá zásielka spoza hraníc EÚ prejsť colným konaním. Zásielky to predražilo mnohokrát o sto percent a dodanie trvalo dlhšie.

Vo veci nezákonného sledovania chce Fico zvolať schôdzu NR SR
Ako sme už na našich stránkach informovali, líder Smeru Robert Fico včera rokoval s členmi poslaneckého klubu Sme rodina. O čom, zisťoval portál Pluska. Nepredstaviteľná situácia R. Fico sa vyjadril, že so Sme rodina bude rokovať o zvolaní... Čítať ďalej
27 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Sklady v EÚ

Niektoré e-shopy sa tak zariadili po svojom – otvorili sklady v EÚ. Umožnili tým zákazníkovi objednať si tovar bez obmedzení a navýšenia poplatkov. Sú však aj e-shopy, ktoré umožňujú objednať si tovar z Číny. Majú záruku vyrovnania všetkých byrokratických záležitostí. Ani vtedy zákazník nedopláca navyše, daň za neho e-shop odvedie sám, no suma výrobku je o čosi vyššia. Nikoho teda neprekvapí, že najmä AliExpress a Wish, sa budú snažiť naďalej dovážať zákazníkom lacné produkty, o ktoré je záujem. A tak nie len vybudovali skladov v krajinách EÚ, ale spoluprácujú s doručovateľskými spoločnosťami.

Niekoľkotýždňové doručenie

Česká pošta už v záujme skrátenia dodávkových lehôt, pristúpila k vzájomnej spolupráci. Tá spočíva v zmluve s e-shopmi. Poplatky tak odvádza cez nich. K podobnej dohode podľa generálního riaditeľa chce pristúpiť aj Slovenská pošta. „Veľké e-shopy túto možnosť majú. Prijali sme opatrenie, že sa pripojíme k zmluve s českou poštou s AliExpressom a Wishom,“ uviedol Ľupták portálu interez.sk. Dohoda bude podľa Ľuptákových slov účinná od polovice novembra.

Vláda bude schvaľovať návrh príspevku pre pamätník M. R. Štefánika na Bradle
Štát by mal každoročne poskytovať finančný príspevok na údržbu národnej kultúrnej pamiatky (NKP) - pamätníka M. R. Štefánika na Bradle. Dotknuté samosprávy by od štátu mali dostávať rovnaké sumy, aké alokujú na údržbu pamätníka vo svojich... Čítať ďalej
27 | 10 | 2021 | TASR

O praxi je skoro hovoriť

Vďaka dohode naše zásielky už nebudú dodatočne preclievané a budú doručené skôr. „Ako to bude vyzerať v praxi, je však teraz veľmi skoro hovoriť.“ Pripomína Ľupták.

Ekologizácia prepravy

Avizuje, že pošta plánuje obnovu vozového parku – „dízláky“ chce nahradiť elektromobilmi. Testovali tiež ľahké elektrické skútre. Tie budú mať k dispozícií hlavne doručovateľky. „Ideme ich kúpiť 30-40, doručovateľkám sa to veľmi páčilo,“ uviedol Ľupták: „Do konca roka bude 570 motorizovaných rajónov. Pri každej obci je iná zastavanosť. Máme tímy, ktoré analyzujú najvhodnejší dopravný prostriedok pre konkrétnu lokalitu. Je tu viac možností Kým to všetko prejdeme, trvá to.”

E. Chmelár: potrebujeme lídrov nezaťažených pomstou
"Zaujíma niekoho nejaký triezvy nadhľad alebo sme len rozdelení na dva tábory roztlieskavačov, z ktorých jedna skupina vidí novú aféru Watergate a druhá sprisahanie mafiánov? pýta sa E. Chmelár vo svojom statuse na sociálnej sieti. Nie sme... Čítať ďalej
26 | 10 | 2021 | Eka Balašková