Reklamné bilbordy budú obmedzené aj v Bratislave
24 | 10 | 2021 I Eka Balašková

Reguláciu reklamných stavieb priamo do svojho územného plánu aktuálne zaradilo hlavné mesto. Informuje o tom server Aktuality.sk



Štyri zóny

Vo štvrtok, 21. 10. schválili na svojom zasadnutí poslanci Mestského zastupiteľstva jasné a jednotné pravidlá pre umiestňovanie reklamných plôch v meste. Schválený návrh obsahuje štyri zóny regulácie. Tie rešpektujú prirodzené členenie hlavného mesta. Stavebné povolenie nebude možné získať na reklamnú stavbu, ktorú v danej zóne nový územný plán nepovoľuje.

R. Kaliňák: Smrť Lučanského je dôvodom môjho návratu
Hoci v centrále Smeru už Robert Kaliňák nemá svoju kanceláriu, niečo ho primälo k tomu, aby sa vrátil do politiky. V rozhovore pre portál Pluska sa vyjadril k viacerým aktuálnym témam a prekvapivo aj k dôvodu návratu do politiky. Čítať ďalej
24 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Postupná obmena

„Podľa doteraz platných pravidiel legálne umiestnené reklamné stavby nezmiznú okamžite. Obmedzí  sa osádzanie nových reklám. Tie, ktorým vypršia povolenia alebo vzťah k pozemku, sa už nebudú obnovovať.“ vysvetľuje hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.
Do parku už bilbord "nezasadíte"

Umiestňovať bilbordy s reklamnou plochou väčšou ako 13 metrov štvorcových (m2) bude zakázané vo všetkých zónach. Tiež bude platiť ich zákaz v prírodnom prostredí, na nábreží, promenáde, zeleni definovanej v územnom pláne a pri vodných tokoch a plochách. V širšom centre mesta bude zakázané umiestiť reklamné stavby okrem menších citylightov s plochou do troch m2. Minimálny rozostup medzi nimi bude musieť byť 100 metrov. To isté platí o vývesných štítoch na budovách.

"Pamiatkové územia a historické jadro budú mať povolené len základné vývesné štíty do dvoch m2 na budovách prevádzok a organizácií,“ spresnila Rajčanová.

Nesúhlasím s útokmi. To však nie je nenávisť. To je zúfalstvo
Známy infektológ a odborník na tropickú medicínu Vladimír Krčméry (61) sa musel ukryť v zahraničí a na Slovensko prichádzal len občas. Spravil tak na odporúčanie polície, keďže zažil fyzické útoky, vyhrážky smrťou jeho deťom a dokonca na neho... Čítať ďalej
23 | 10 | 2021 | Eka Balašková

Problém nelegálnych reklám

Magistrát avizuje tvrdý postup voči tým podnikateľom, ktorí budú naďalej prevádzkovať nelegálne reklamné plochy a nebudú ochotní dohodnúť sa s mestom. "V takých prípadoch podnikne mesto kroky cez stavebné úrady konkrétnych mestských častí a bude podávať aj žaloby." upozornila Rajčanová a dodala, že v roku 2021 sa tak mestu podarilo odstrániť už cez štyri stovky takýchto reklamných zariadení.
Ako to bude v ostatných častiach?

„V urbanizovanom území budú povolené citylighty do troch m2 s minimálnym rozostupom 100 metrov, bilbordy do 13 m2 s minimálnym rozostupom 200 metrov a vývesné štíty na veľkých budovách obchodu a služieb s maximálnou reklamnou plochou do 13 m2 pre jednu prevádzku,“ upresnila hovorkyňa.