Krajniak reaguje ako úplný posero: Politickú zodpovednosť nevyvodí, neodstúpi!
22 | 10 | 2021 I Gabriela Fedičová
Tlačová konferencia ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka  ku kauze miliónov pre schránkové firmy ukázala, že koná ako posero. Hovorí, že politickú zodpovednosť nevyvodí a neodstúpi.

Za všetko môžu podľa neho štyri čierne ovce, ktoré už nie sú zamestnancami Úradu práce v Pezinku. Zároveň nemá potvrdené, či podozrivé osoby majú prepojenie na schránkové firmy, v ktorých peniaze štátu skončili. Či sa nestanú zo štyroch oviec obetné baránky, sa má verejnosť dozvedieť po ukončení vyšetrovania.

Krajniak povedal, že prvú informáciu o podozrivých úkonoch v Pezink dostal mailom dňa 20. augusta, v čase 10:43 h. Okamžite informoval ministra vnútra Romana Mikulca a prezidenta policajného zboru, v tom čase ešte Petra Kovaříka, aby určili osobu, ktorá bude komunikovať s riaditeľom. Ešte v ten deň bolo podľa Krajniakových slov podané trestné oznámenie, ktoré bolo okamžite prijaté.

Následne boli vykonané kontroly, ktoré prebiehali od 13.8. do 30.8. a na základe nich bolo podané ďalšie, druhé trestné oznámenie. Krajniak ho nazval doplňujúcim trestným oznámením. To bolo prijaté 31.8. K 1. 9. bol odvolaný riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny a na jeho miesto nastúpil Karol Zimmer. Bolo to z dôvodu, aby celoslovenská kontrola bola vykonaná už pod jeho vedením.

Kolíková už má tretiu mapu. Chýbajú na nej súdy v Partizánskom, Skalici, Bánovciach a Kežmraku
22 | 10 | 2021 | TASR

Krajniak mal zákaz informovať

Krajniak uviedol, že podozrivých bolo 339 žiadostí. Podozrenia boli napokon neopodstatnené. Potvrdili sa iba v prípade Pezinka.

Dôvod, kvôli ktorému Krajniakov rezort neinformoval o zistených skutočnostiach? Mal zákaz od orgánov činných v trestnom konaní. A dnes, v čase keď tlačovú besedu organizoval, informoval o tom, že povolenie dostal.

Osoby, ktoré sú podozrivé zo spáchania skutku podľa Krajniaka nepracovali na manažérskych pozíciách, boli bežní úradníci, alebo úradníčky. A bol s nimi ukončený pracovný pomer. Dodal, že podľa neho nezlyhala kontrola, pretože tá prebehla. Malo ísť o falšovanie a podvod. To, čo podozrivé osoby mali prepojenie s danými firmami, nevedel potvrdiť. Politickú zodpovednosť nevyvodí, neodstúpi. Podľa svojich slov, ako minister, urobil všetko, čo urobiť mal.

Peter Pčolinský: Kolíková chce zrazu rušiť len štyri súdy. V čom je vlastne potom tá reforma?
22 | 10 | 2021 | TASR